|
|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
4 نتیجه برای فرهنگی
میترا افضلی فاروجی، علی اکبر فرهنگی، دوره 8، شماره 2 - ( 8-1398 )
چکیده
صداوسیما به عنوان بازیگر اصلی در فرایند رسانهایسازی علم، عهدهدار نهادینهسازی گفتمان علم از طریق پیوند میان علم و عموم است. در این پژوهش با احصای شرایط علی، زمینهای و راهبردها، الگوی ترویج علم در تلویزیون ارائه شد. روش تحقیق این پژوهش نظریهی مبنایی است و دادهها از طریق مصاحبهی عمیق غیرساختاریافته با 14 نفر از صاحبنظران که در طراحی و راهبری برنامههای علمی نقش داشتهاند، به دست آمد.
یافتههای این مقاله حاکی از آن است که الگوی ترویج علم در صداوسیما، ترویج علم محضِ ایدئولوژیک است. به علت محافظهکاری، دانایکلپنداری رسانه، ترجیح گفتمان آموزش به ترویج علم و سطح پایین ادراک عامّه از علم.، رسانه ناگزیر از اتّخاذ راهبردهای تریبونپنداری رسانه برای نهاد علم، پیچیدهانگاری زبان علم، کلیشهسازی علمی و تولید ابزار نمادین قدرت میشود که به پیامدهایی مانند تحریف علم، خلط علم و شبه علم و عدم ورود علم به حوزهی عمومی منتهی میشود. درحالیکه چنانچه رسانه در تعریف خود از علم بازنگری نموده و رویکرد غیرسیاستزده، انتقادی و مبتنی بر مشارکت همگان در بازتولید علم اتّخاذ کند، از طریق سادهسازی و جذابسازی علم، پیوند عموم با علم محقق شده و مرجعیت علمی برای سازمان صداوسیما به همراه خواهد داشت.
زهرا شهابی، افسانه مظفری، علی اکبر فرهنگی، دوره 9، شماره 1 - ( 5-1399 )
چکیده
بی شک، رسانهها تأثیر عمیقی بر جامعه اعمال میکنند به طوری که قادرند با شیوههای پذیرفتنی و عوامپسند، هر نوع تغییری را در فرهنگ جامعه ایجاد کنند. شکی نیست که رسانه در معرفی و شناخت محیط زیست، ممانعت از تخریب آن و بهتر شدن وضعیت زندگی افراد جامعه تاثیر غیرقابل انکاری دارد . هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدل پیشگیری از آلودگی های محیط زیستی از طریق صدا و سیما با رویکرد ISM و MICMAC است . پژوهش حاضر از لحاظ هدف تحقیق ، کاربردی و از لحاظ موضوع و سوالات پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی - پیمایشی می باشد . ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه خبره است . جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش خبرگان محیط زیست و رسانه است . از روش نمونه گیری گلوله برفی 10 نفر برای انتخاب افراد نمونه استفاده شد . برای تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل استفاده شد . نتایج مدلسازی ساختاری - تفسیری روابط درونی معیارها را در پنج سطح دسته بندی کرد . در نهایت نتایج تحلیل میک مک متغیرها را در دو ماتریس مستقل و وابسته جای داد. به نحوی که معیار سیاستگذاری اثرگذارترین و اخلاق زیست محیطی اثرپذیر ترین معیار معرفی شدند.
میثم سام بند، علی اکبر فرهنگی، جمشید صالحی صدقیانی، محمدرضا قائدی، دوره 9، شماره 3 - ( 10-1399 )
چکیده
از نگاه توسعه انسانی، هر انسانی به مثابه ظرفیتی است که فعلیت آن جز از مسیر توانمندسازی فردی محقق نمیشود. یکی از اصلی ترین روش های توانمندسازی فردی، محدودسازی فقر می باشد که متأثر از نهادهای مختلفی همچون رسانههای جمعی است. از این میان، ویژگیهای خاص تلویزیون به اندازهای است که به عنوان عاملی در توسعه انسانی مطرح است. هدف اصلی این پژوهش، پاسخ به این سؤال اصلی است که چگونه میتوان از مجرای تلویزیون جهت نهادینهسازی برنامههای توسعه انسانی استفاده کرد؟ این پژوهش کیفی، با استفاده از روش گراندد تئوری انجام گرفته است. گردآوری داده ها از طریق بررسی اسنادی و مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با سیزده نفر از صاحبنظران حوزه ارتباطاتتوسعه و رسانه، بهدست آمد. یافتهها چهار کارکرد اصلی را در این زمینه برای تلویزیون نشان میدهد. کارکرد اول، فراهمسازی بستر است که زمینه آزادی فرصت برای توانمندسازی فردی را مهیا مینماید. دومین کارکرد مربوط به فراهمسازی شرایط علّی توانمندسازی فردی است. فراهمسازی عوامل میانجی توسعه توانمندسازی فردی، سومین کارکردی است که شناسایی شد. کارکرد چهارم نیز، بهکارگیری استراتژی تغییر مبتنی بر پیش فرض انسان به عنوان فاعل مشخص گردید. بر اساس نتایج مشخص میشود، این رسانه از طریق فرایند توانمندسازی فردی بر توسعه انسانی جامعه اثرگذار است.
فائزه اسدیان اردکانی، فاطمه عزیزی، علی اکبر فرهنگی، دوره 9، شماره 4 - ( 1-1400 )
چکیده
گردشگری از مهمترین عوامل مولد ثروت و اشتغال در دنیا است. گردشگری فرهنگی همواره از جمله گونههای اصلی گردشگری در ایران و به طور کلی کشورهای در حال توسعه محسوب میشود. این توع گردشگری، میتواند دریچههای نوینی از شناخت، توسعه و پایداری را برای جوامع به همراه داشته باشد.
هدف این پژوهش ارائهی چارچوبی جامع جهت شناسایی و بررسی تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم بسترها و زیرساختهای لازم جهت توسعهی گردشگری فرهنگی استان یزد میباشد. بدین منظور ابتدا با مرور جامع پیشینه و نظرخواهی از خبرگان این حوزه، عوامل مؤثر بر توسعه گردشگری فرهنگی با تأکید بر زیرساخت و بسترهای مورد نیاز جهت توسعه در استان یزد شناسایی و در ادامه این عوامل با استفاده از روش مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM)، سطحبندی شدند.
با توجه به نتایج، عوامل "زیرساختها، تسهیلات و امکانات اقامتی مناسب و کافی"، "برنامههای تبلیغاتی و اطلاعرسانی در مورد جاذبههای فرهنگی" و "وجود راهنمایان فرهنگی مجرب و متخصص"، اساسیترین عوامل در مدل توسعهی گردشگری فرهنگی استان یزد میباشند که باید مورد توجه جدی مدیران این صنعت قرار گیرد. نتایج این پژوهش به سیاستگذاران کمک میکند تا بتوانند جهت توسعهی گردشگری فرهنگی مسیر مناسبتری را انتخاب کنند.
|
|
|
|
|
|