[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
بایگانی مقالات زیر چاپ::
داوران نسخه ها::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آمار نشریه
تعداد دوره های نشریه: 11
تعداد شماره ها: 44
تعداد مشاهده ی مقالات: 2813618
تعداد دریافت (دانلود) مقالات: 684685

تعداد کل نویسندگان: 911
نویسندگان غیر تکراری: 836
نویسندگان تکراری: 75
درصد نویسندگان تکراری: 8

مقالات دریافت شده: 1448
مقالات پذیرفته شده: 355
مقالات رد شده: 1070
مقالات منتشر شده: 343

نرخ پذیرش: 24.52
نرخ رد: 73.9
____
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
2 نتیجه برای بعد اجتماعی

یحیی حساس یگانه، قدر ت اله برزگر،
دوره 2، شماره 1 - ( 5-1392 )
چکیده

امروزه همراه با رشد و توسعه­ی صنایع و واحدهای تجاری مختلف، عواقب و تأثیرات فعالیت­های آن­ها بر جامعه و عدم ارائه­ی گزارشگری اجتماعی، میان انتظارات واحدهای اقتصادی و انتظارات جامعه شکاف پدید آورده است.مقاله­ ی حاضر، مؤلفه­ ها و شاخص­های افشای بعد اجتماعی مسؤولیت شرکت­ها را با رویکرد توسعه­ی پایدار و با استفاده از روش­های پرسش­نامه و تحلیل مدل مسیردر یک چارچوب جامع ارائه و مورد تحلیل قرار داده است. هم­چنین، وضعیت موجود آن و سطح افشای بعد اجتماعی در شرکت­ها از طریق تحلیل محتوا گزارش­های هیأت مدیره­ی شرکت­های ایرانی تعیین گردیده است.

نتایج تحلیل مسیر و شاخص­های مطلوب برازش مدل ساختاری، بیان­کننده­ی معناداری و تبیین و توجیه مناسب کلیه­ی مؤلفه ­ها برای افشای بعد اجتماعی مسؤولیت شرکت­هاست. یافته ­ها بیان­کننده­ی این است که مهم­ترین مؤلفه­ های بعد اجتماعی از نظر انتظارات ذی­نفعان عبارتند از اخلاق کسب و کار، فساد و رشوه­خواری و مشارکت در توسعه­ی جامعه و هم­چنین بیش­ترین افشای اجتماعی در وضعیت موجود گزارش­های شرکت­ها عبارتند از: مؤلفه­ های کار و کارکنان، مشتریان و مصرف­کنندگان. در مجموع، سطح پایین افشای بعد اجتماعی در شرکت­های ایرانی نشان دهنده­ی شکاف بالای وضعیت موجود از انتظارات جامعه است و مستلزم وجود مقررات، الزامات و استانداردهای مناسب در حوزه­ی گزارشگری و افشای شرکت­ها برای پاسخگویی به انتظارات ذی­نفعان و جامعه است.


زهرا رییسی دهکردی، سید ناصر حجازی، محمدعلی چیت‌ساز،
دوره 8، شماره 4 - ( 2-1399 )
چکیده

هدف این پژوهش بررسی بررسی رابطه بین توسعه گردشگری پایدار و بهبود شاخص‌های رفاه اجتماعی بر اساس تحلیل معادلات ساختاری است. با تکیه بر رویکردهای نظری جدید فرضیاتی طرح شده که این تحقیق به روش توصیفی و از نوع همبستگی در صدد آزمون آنهاست. جامعۀ آماری مورد مطالعه، همه ساکنان روستاهای شهرستان کوهرنگ به تعداد ۴۰۵۴۲ نفر هستند که براساس فرمول کوکران 616 نفر نمونه با روش نمونه‌گیری سهمیه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه‌های محقق ساخته (با استفاده از پشتوانه نظری موجود) توسعه گردشگری، رفاه اجتماعی به عنوان ابزار تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند. تحلیل‌های آماری براساس معادله ساختاری و با استفاده از برنامه Spss وAmos انجام یافته است. نتایج نشان داد بین توسعه گردشگری و بعد اجتماعی، اقتصادی، حقوقی، آموزشی، جمعیتی و زیستی رفاه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین مقادیر رگرسیونی مدل ساختاری حاکی ازآن است که متغیر توسعه گردشگری روستایی از بین ابعاد رفاه اجتماعی بیشتر اثر را بر بعد اجتماعی (0/42=ß) دارد و بعد از آن به ترتیب بر بعد جمعیتی (0/40=ß)، بعد اقتصادی (0/34=ß)، بعد حقوقی (0/28=ß)، بعد زیستی (0/27=ß) و کمترین اثر را بر بعد آموزشی رفاه اجتماعی(0/24=ß) دارد.
 

صفحه 1 از 1     

مجله علمی پژوهشی مطالعات توسعه اجتماعی فرهنگی Quarterly Journal of Socio - Cultural Development Studies
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 28 queries by YEKTAWEB 4645