|
|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
11 نتیجه برای احساس
محمد عباس زاده، محمد باقر علیزاده اقدام، رحیم بدری گرگری، ابوعلی ودادهیر، دوره 1، شماره 1 - ( 5-1391 )
چکیده
«خودمراقبتی» ،یکی از
ابعاد مهم سبک زندگی سلامتمحور میباشد. افرادی که دارای درجه بالایی از خود
مراقبتی هستند، به سلامت خود ارزش قائل شده و سعی میکنند کمتر بیمار شده و درصورت
بیماری، تلاش میکنند زودتر سلامتی خود را بازیابند. در مقاله حاضر، ارتباط بین
بعضی از عوامل اجتماعی و بعد خودمراقبتی
مورد بحث قرار گرفته و برای تبیین مسئله، از نظریههای
جامعهشناسی استفاده شده است. روش تحقیق، پیمایشی و ابزار اندازهگیری،
پرسشنامهی بسته، میباشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل تمامی شهروندان بالای 15
سال شهر تبریز به تعدد 1106731 نفر (بر اساس آمار سال 1385) میباشد که از این
تعداد، 752 نفر بر اساس فرمول کوکران و به شیوهی نمونهگیری خوشهای انتخاب گشتهاند.
همچنین دادههای گردآوری شده از طریق نرمافزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل
قرار گرفتهاند. یافتههای تحقیق حاضر نشان میدهد که خودمراقبتی شهروندان بر حسب
وضعیت تأهل و طبقه اجتماعی آنها متفاوت بوده و با متغیرهایی چون سرمایه اجتماعی،
سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، شاخص حجم بدن، جذابیت بدنی، ارزش سلامتی، احساس بیقدرتی
و مدیریت بدن ،رابطه معناداری دارد. همچنین بر اساس یافتهها، متغیرهای مانده در مدل رگرسیونی (سرمایه
اجتماعی، احساس بیقدرتی، شاخص حجم بدن، ارزش سلامت و جذابیت بدنی) توانستهاند 25
درصد از تغییرات مربوط به متغیر خودمراقبتی را تبیین نمایند. سایر تأثیرات ،مرتبط
با متغیرهای دیگری بوده است که در تحقیق به آنها پرداخت نشده است.
کریم رضادوست، علی حسین حسین زاده، احسان کهنسال، دوره 3، شماره 2 - ( 8-1393 )
چکیده
مطالعهی حاضر به بررسی عوامل اجتماعی-فرهنگی مؤثر بر عامگرایی در شهر دهدشت (از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد) پرداخته است. جامعهی آماری افراد 15 سال و بالاتر، حجم نمونه 382 نفر، روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای، نوع تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بوده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیهها نشان داده است که مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی عام ، تعهد اجتماعی تعمیم-یافته و پایگاه اجتماعی-اقتصادی با متغیّر وابسته رابطهی مستقیم و معنیداری دارند. همچنین، احساس آنومی، احساس محرومیت نسبی و اعتماد خاص رابطهی معکوس و معنیداری با عامگرایی دارند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان داده است که متغیّرهای وارد شده در تحقیق 25 درصد از واریانس متغیّر وابسته را تبیین میکند که در این میان مشارکت اجتماعی بیشترین سهم را در تبیین واریانس عامگرایی دارد. طبق نتایج حاصل از تحلیل مسیر، پایگاه اجتماعی- اقتصادی ذهنی و اعتماد اجتماعی عام به صورت مستقیم بر عام-گرایی تأثیری ندارند؛ اما به ترتیب از طریق متغیّرهای احساس محرومیت و مشارکت اجتماعی بر عامگرایی تأثیرگذار هستند.
معصومه باقری، علی حسین حسینزاده، سمیرا حیدری، مسعود زالی زاده، دوره 3، شماره 3 - ( 11-1393 )
چکیده
هدف مقالهی حاضر، بررسی جامعهشناختی رضایت از زندگی شهروندان 18 سال و بالاتر شهر اهواز است که برای تبیین مسأله و تعیین چارچوب نظری از دیدگاههای جامعهشناسی مرتبط استفاده و فرضیات از آن استخراج شد. این تحقیق بهصورت پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است. جمعیت آماری در این تحقیق، تمام شهروندان بالای 18 سال شهرستان اهواز است که حجم نمونه براساس فرمول کوکران 384 نفر تعیین شد. از لحاظ زمانی این پژوهش در سال 1392-1393 اجرا شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که تمامی متغیّرهای مستقل با متغیّر وابسته رابطهی معناداری دارند. نتایج حاصل از رگرسیون نشان میدهد که تنها دو متغیّر پایگاه اجتماعی- اقتصادی و احساس آنومی معنادار بودهاند که در مجموع 30 درصد از تغییرات مربوط به رضایت از زندگی را این دو متغیّر تبیین میکنند.
غلامرضا خوش فر، فاطمه باقری، سمیه برزگر، لیلا نورمحمدی، دوره 3، شماره 4 - ( 2-1394 )
چکیده
این مطالعه به بررسی عوامل مؤثر بر گرایش به حجاب در میان شهروندان گرگان میپردازد. در این زمینه نویسندگان مقاله در پی یافتن پاسخ به این پرسش هستند که میزان گرایش به حجاب در میان شهروندان گرگان چقدر است و چه عواملی بر آن تأثیر دارد؟ با توجه به این پرسش چند فرضیه مهم در متن این پژوهش شکل گرفت که با استفاده از نظریاتی که در حوزه حجاب وجود دارد، سعی در تبیین آن داریم. از مهمترین نظریاتی که در این بخش، مورد استفاده قرار گرفت، نظریاتی در قالب نظریات اقتصادی، اجتماعی و ... است. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز، از تکنیک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. نمونه آماری پژوهش شامل 626 نفر از شهروندان هستند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقه ای در حوزه های شهری گرگان انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل فرهنگی، اجتماعی، خانوادگی، فردی و اقتصادی به ترتیب اهمیت، رابطه معنیدار مثبت و متغیّرهای زمینهای، سن، درآمد، صداقت و مصرف رسانهای به ترتیب اهمیت، رابطهی معنیدار با گرایش به حجاب دارند؛ بهطوریکه صداقت و سن رابطهی مثبت و مصرف رسانهای و درآمد، رابطهی منفی دارند و متغیّرهای زمینهای اعتماد، طبقهی اجتماعی و تحصیلات، ارتباط معنیداری با گرایش به حجاب ندارند. در انتهای گزارش، بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهادهایی ارائه شده است.
ابراهیم قاسمی، محمد صادق مهدوی، علی رضا کلدی، دوره 5، شماره 1 - ( 5-1395 )
چکیده
تاثیرسرمایه اجتماعی در تاًمین امنیت اجتماعی چه از جهت جلوگیری از بروز ناهنجاری ها و وقوع جرایم اجتماعی و به تبع و در کنار آن از جهت زمینه سازی مشارکت مثبت و فعال فرد در زندگی اجتماعی، اساساً از طریق تاثیرگذاری ارزش ها و هنجارهای اجتماعی در چگونگی رفتار افراد اعمال می شود. ﻓﻘﺪان ﺳﺮﻣﺎیﻪ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﻣﺘﺮادف ﺑﺎ ﺑﺮوز اﻧﺤﺮاﻓﺎت اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و ﺗﻬﺪیﺪی ﺑﺮای اﺣﺴﺎس اﻣﻨﯿﺖ اﺳﺖ. ﭼﻮن ﺳﺮﻣﺎیﻪ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ وﺟﻮد ﻫﻨﺠﺎرﻫﺎی رﻓﺘﺎری ﻣﺒﺘﻨﯽ ﺑﺮ ﺗﺸﺮیﮏ ﻣﺴﺎﻋﯽ را ﻣﻨﻌﮑﺲ می کند،انحرافات اجتماعی بالفعل نیز بازتاب نبود سرمایه اجتماعی خواهد بود. در این مقاله رابطه بین سرمایه اجتماعی (با مولفه های مشارکت، اعتماد،انسجام و تعامل اجتماعی) و احساس امنیت اجتماعی (با ابعاد فکری، جانی، مالی، بیانی، شغلی و قضایی) از یک نمونه 370 نفری از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های زنجان مورد مطالعه بوده است. روش شناسی تحقیق، از نوع کمی با ابزار پرسشنامه و با تکیه بر نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و تصادفی ساده است.
. مقدار ضریب همبستگی بین سرمایه اجتماعی و احساس امنیت(32/0) نشان میدهد که بین این دو متغیر همبستگی معنیداری وجود دارد. به عبارتی، با افزایش سطح سرمایه اجتماعی دانشجویان زمینه برای افزایش سطح احساس امنیت فراهم میگردد.
هدایت الله نیکخواه، زهراسادات احمدی بجستانی، دوره 6، شماره 1 - ( 5-1396 )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل فرهنگی – اجتماعی موثر بر مشارکت اجتماعی شهروندان بندرعباس بوده است. جامعه آماری پژوهش فوق شامل کلیه افراد 18 سال به بالای ساکن شهر بندرعباس بوده که 400 نفر بر اساس نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای، مورد پرسشگری قرار گرفتهاند. متغیرهای اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، مسئولیتپذیری اجتماعی، احساس بیقدرتی و عوامل فردی به عنوان متغیر مستقل و مشارکت اجتماعی که در دو بخش ذهنی و عینی مورد سنجش قرار گرفته است، به عنوان متغیر وابسته درنظر گرفته شده است. در نهایت یافتههای تحقیق نشان داد که بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، مسئولیتپذیری اجتماعی، احساس بیقدرتی، سن، سطح تحصیلات، وضغیت شغل و درامد با مشارکت اجتماعی شهروندان بندرعباس، رابطه وجود داشته و بین جنس، وضعیت تاهل، و وضعیت بومی بودن با مشارکت اجتماعی شهروندان رابطهای وجود ندارد. همچنین پاسخگویان از نظر ذهنی آمادگی نسبتا بالایی جهت مشارکت اجتماعی داشته اما به لحاظ عینی و عملی مشارکت بسیار پایینی داشتهاند. بنابراین بطورکلی میزان مشارکت اجتماعی شهروندان بندرعباس در حد نسبتا پایینی بوده است.
محمد عباسزاده، ستار دیندوست، دوره 7، شماره 3 - ( 11-1397 )
چکیده
وندالیسم گرافیکی یکی از انواع وندالیسم است که برای اشاره به دیوارنویسیهایی به کار میرود که معابر و مکانهای عمومی و به طور کلی مبلمان شهری را به شکلی زشت درمیآورد و به تخریب مکانهای عمومی یا خصوصی منجر میشود. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل زمینهساز وندالیسم گرافیکی با تأکید بر مضامین دیوارنویسیها و صندلی نویسیها و روش پژوهش، روش کیفی با تأکید بر رویکرد نظریه دادهبنیاد بود. مشارکت کنندگان این پژوهش 22 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز (در سال 1395) بودند. در این پژوهش از روش نمونهگیری هدفمند استفاده شد. دادهها با استفاده ازروش مصاحبه با تعیین وقت قبلی و با تأکید بر محرمانه بودن اطلاعات فردی دانشجویان گردآوری شد. سؤالات محوری این پژوهش عبارت بودند از: آیا تا کنون صندلینویسی و یا دیوارنویسی کردهاید؟ مضامین نوشتههای شما بیشتر چه چیزی بوده است؟ عوامل زمینهساز و پیامدهای بروز وندالیسم گرافیکی چیست؟ چه باید کرد (استراتژیها)؟ یافتهها نشان داد که عوامل فردی (عادی شدگی، احساس عدم تعلق، تخلیه درونی، احسساس ناکامی منزلتی) و عوامل ساختاری (یادگیری اجتماعی، نبود حوزه عمومی گفتوگو) مهمترین عوامل ارتکاب وندالیسم گرافیکی است و احساس عدم تعلق به عنوان هسته مرکزی شناسایی شد.
دکتر مصطفی ظهیری نیا، خانم زهرا ولی پور، خانم پرنیان سرافراز، دوره 10، شماره 4 - ( 2-1401 )
چکیده
سلامت اجتماعی یکی از مهمترین ارکان بهزیستی و ارتقای کیفیت زندگی در هر جامعهای است. در همین راستا تحقیق حاضر از یکسو، بررسی ابعاد مختلف سلامت اجتماعی را دنبال میکند و از سوی دیگر رابطۀ سلامت اجتماعی را با یکی از اساسیترین متغیرها یعنی احساس امنیت بررسی کرده است. چارچوب نظری این پژوهش مبتنی بر نظریههای کییز، مید، بوزان و ویور بوده است. این پژوهش از نوع پیمایشی بوده که با جمعآوری دادههای مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه در بین کارکنان دستگاههای اجرایی بخش دولتی و عمومی تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی شهر بندرعباس به انجام رسیده است. حجم نمونه این پژوهش 346 نفر بوده که با روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدهاند. تجزیه و تحلیل دادهها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و با بهره گیری از آزمونهایی مانند تی، آنوا، ضریب همبستگی پیرسون و ضرایب رگرسیونی صورت گرفته است. طبق یافتههای تحقیق، میزان سلامت اجتماعی در حد متوسط رو به بالا و میزان احساس امنیت اجتماعی پاسخگویان نیز در حد متوسطی قرار داشت؛ میزان درآمد پاسخگویان با میزان سلامت اجتماعی آنها نیز، رابطۀ مستقیم و معناداری دارد؛ همچنین رابطۀ معناداری بین سلامت اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی در بین کارکنان دستگاه های اجرایی شهر بندرعباس نمایان شد؛ بدین معنا که هرچقدر میزان سلامت اجتماعی بالاتر باشد، به همان میزان نیز احساس امنیت اجتماعی در افراد افزایش خواهد یافت.
آقای علیرضا مهدی، دکتر شاپور بهیان، دکتر سید علی هاشمیان فر، دوره 11، شماره 1 - ( 5-1401 )
چکیده
ساختار فرهنگی هرجامعه، ایدئولوژی خاصی را تنظیم و هدایت میکند که در نتیجۀ آن افراد، احساساتی از خود بروز می دهند که قوانین احساسی فرهنگ برای آنها ساخته است و ترس، یکی از آن نمونه های فرهنگی است که حدود و ثغور رفتار افراد را تعیین میکند و به عنوان یک اصل غیرقابل انکار بر میزان توسعۀ فرهنگی تأثیر بسزایی می گذارد. آنچه در این پژوهش دنبال می شود، بررسی عواملی است که می تواند فرایند توسعه در شهر اصفهان را تحتالشعاع خود قرار دهد. در مبانی نظری پژوهش با تأکید بر جامعه شناسی عواطف، از آراء و نظریات جامعه شناسان کلاسیکی چون دورکیم و وبر و رهیافت نظری جامعه شناسان اخیر چون گافمن، کمپر، پارسونز، هوقشیلد و ترنر برای تبیین موضوع استفاده شده است. مطالعه، به صورت پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه می باشد. حجم نمونۀ مورد بررسی تعداد 400 نفر از شهروندان شهر اصفهان می باشند که براساس شیوۀ نمونه گیری سهمیه ای و براساس جمعیت مناطق 15گانه شهر اصفهان انتخاب شده اند. در این پژوهش، متغیرهایی چون احساس ترس از برقراری ارتباط، احساس ترس از آزادی در سازماندهی، احساس ترس از آزادی بیان، احساس ترس از آزادی عقیده واحساس ترس از نوآوری، به عنوان متغیر مستقل و میزان توسعۀ فرهنگی، به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که از میان عوامل مؤثر بر میزان توسعۀ فرهنگی، به ترتیب، احساس ترس از آزادی در نوآوری، با ضریب (882/0)، احساس ترس از آزادی بیان با ضریب (683/0)، احساس ترس از آزادی عقیده با ضریب (224/0 )، احساس ترس از آزادی در روابط اجتماعی با ضریب (207/0) و احساس ترس از آزادی در سازماندهی با ضریب (160/0) قرار دارند.
داریوش احمدیان، نورمحمد رضائی، دوره 12، شماره 1 - ( 4-1402 )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف درک تأثیر نقش عوامل روانی- اجتماعی بر شکاف بین نگرش و رفتار زیست محیطی در شهر کرمانشاه و با روش پیمایش صورت گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. یافته ها نشان میدهد که میانگین متغیر ارزش های زیست محیطی شهروندان، متوسط؛ اثربخشی شخصی، متوسط رو به پایین و متغیر احساس تعلق مکانی شهروندان، متوسط رو به بالا می باشد. نتایج آزمون فرضیات نشان داد که بین این متغیرها و متغیر وابستۀ تحقیق (شکاف بین نگرش- رفتار ) همبستگی و رابطۀ آماری معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج یافته ها حاکی از توانایی تبیین ۱۱ درصدی متغیرهای مستقل؛ نسبت به واریانس متغیر نگرش-رفتار را دارند. به صورت کلی می توان نتیجه گرفت که هر چند متغیرهای فوق همبستگی معنی داری با شکاف بین نگرش و رفتار زیست محیطی نشان دادند؛ اما نباید از دیگر مفاهیم و سازه ها که در مدل های مختلف ارائه شده اند، غافل بود و باید تحقیقات گسترده ای در این زمینه صورت گیرد تا به یک مدل کلی، جامع و با سازه های بیشتر برای تبیین این شکاف دست یابیم.
--- رضوان اله داد، --- اعظم نژادی، دوره 12، شماره 3 - ( 12-1402 )
چکیده
این تحقیق، پژوهشی کیفی است که به دنبال یافتن عوامل زمینه ای احساس حقارت در بین زنان مطلقۀ شهر تهران می باشد. نمونه های مورد مطالعه در پژوهش حاضر، شامل 34 زن مطلقه است که در محدودۀ سنی 21 تا 58 سال قرار دارند. در ابتدا پرسشنامۀ احساس حقارت در بین زنان مطلقه توزیع شده است و افرادی که نمرۀ بالاتر از 42 را کسب کردند، با آنها مصاحبه انجام شده است. گزاره های به دست آمده، شامل 5 مضمون اصلی و 23 مضمون فرعی و یک مضمون هسته ای است. مضامین فرعی به دست آمده شامل تحصیلات پدر و مادر، سطح فرهنگ خانواده، فشارهای اقتصادی، ابتلا به مواد مخدر یا مشروبات الکلی، فقدان والدین مقتدر، بیماری والدین، کنترل افراطی خانواده و جبران افراطی خانواده، رفتارهای معیوب اعضای خانواده، رفتارهای معیوب دیگران، کینه، خشم، پشیمانی، خودمتهم سازی، کناره جویی، ناچیزشماری، بهانه جویی، پرخاشگری، عدم ارضای نیازهای روانی از سوی والدین، عدم مهارت حل مسأله، تغییر حضانت فرزند و ترس از قضاوت های دیگران میباشند. مضامین اصلی اعم از زندگی قدرت طلبی و برتری جویی، روابط بین فردی ضعیف، تمایلات محافظتی و احساس نابسندگی و ناایمنی می باشند. مضون هسته ای این پژوهش با توجه به سؤال پژوهش تحت عنوان احساس حقارت است. با توجه به گزاره های بدست آمده، پژوهش حاضر شامل سه سنخ می باشد. سنخ اول، زنان مطلقۀ کمتر از 30 سال؛ سنخ دوم، زنان مطلقۀ بالای 30 سال و سنخ سوم، زنان مطلقۀ بالای 50 سال است. در هر یک از این سنخ ها، برخی عوامل زمینه ساز نسبت به سنخ دیگر، پررنگتر است. در سنخ اول، کنترل و جبران افراطی خانواده، رفتارهای معیوب خانواده و دیگران و ارتباط با جنس مخالف از طریق فضای مجازی در سنخ دوم، تغییر حضانت فرزند، ارتباط با جنس مخالف و شکل گیری ازدواج موقت، عدم حل مسأله و استفاده از مواد و مشروبات الکلی و در سنخ سوم، کینه، خشم، پرخاشگری و پشیمانی به دست آمده است.
|
|
|
|
|
|