|
|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
3 نتیجه برای حقوق شهروندی
مجید وظیفه امندی، محمدباقر علیزاده اقدم، موسی سعادتی، محمد عباس زاده، دوره 6، شماره 3 - ( 11-1396 )
چکیده
دریاچه ارومیه در سالهای اخیر با خطر خشکی مواجه بوده است، خشکی این دریاچه میتواند زیانهای جبران ناپذیری را بر طبیعت، اقتصاد، ساخت جمعیتی و در کل موجودیت منطقه وارد سازد. از این رو پژوهش حاضر نیز، با هدف بررسی جامعه شناختی عوامل موثر بر ارتباط و پیوستگی شهروندان شهر ارومیه با طبیعت دریاچه ارومیه نگاشته شده است. روش تحقیق، از نوع پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه نیز شامل کلیه شهروندان 15 سال به بالای شهر ارومیه می باشد که از این تعداد، 384 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی مطبق انتخاب شده اند. ابزار مورد استفاده در تحقیق حاضر، پرسشنامه بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که متغیر ارتباط و پیوستگی شهروندان با طبیعت دریاچهی ارومیه با متغیر سرمایهی اجتماعی و ابعاد آن رابطه معنی داری داشته است. همچنین نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیونی نیز نشان داد که متغیرهای مستقل باقی مانده در مدل رگرسیونی توانستهاند 24 درصد از تغییرات متغیر ارتباط و پیوستگی با طبیعت دریاچهی ارومیه را تبیین نمایند.
علی معین فر، رضاعلی محسنی، مجید کفاشی، دوره 8، شماره 3 - ( 11-1398 )
چکیده
هدف مقاله ی حاضر، بررسی موانع ساختاری و کنشی تحقق حقوق شهروندی در استان آذربایجان غربی میباشد. در این مقاله عمدتاً از تئوریهای مارشال، فالکس، پارسونز، گیدنز و کاستلز استفاده شده است. روش تحقیق پیمایشی است که با روش نمونهگیری خوشهای بر 384 نفر از شهروندان استان آذربایجان غربی در سال 1398 انجام شد. بهمنظور آزمون فرضیهها از ضریب همبستگی پیرسون، تی تست مستقل و رگرسیون چندگانهی همزمان استفاده شد. پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ (ضعف در اجرای حقوق شهروندی 826/0، تبعیض 87/0، جامعهپذیری ناقص 918/0، تبارگرایی 73/0، حاکمیت تفکر نظام ارباب – رعیتی 72/0، رشدنیافتگی جامعهی مدنی 85/0، عدم مطلوبیت وضعیت موجود نظام حقوقی 896/، ضعف حکمرانی مطلوب 937/0) و برای روایی سازه و تکنیک تحلیل عاملی استفاده شد.
تحلیل داده های این پیمایش نشان داد موانع ساختاری نظیر رشدنیافتگی جامعهی مدنی، حاکمیت تفکر نظام ارباب-رعیتی، ضعف حکمرانی شایسته ، تبعیض و موانع کنشی شامل تبارگرایی و جامعهپذیری ناقص بر ضعف در اجرای حقوق شهروندی تأثیر دارد و بهصورت واقعی و تعدیلیافته 1/22درصد از واریانس ضعف در اجرای حقوق شهروندی توسط متغیرهای مستقل تبیین میشود. همچنین ضعف در اجرای حقوق شهروندی در بین پاسخگویان براساس قومیت آنان متفاوت نمیباشد.
محسن صفاریان، علی مرادی، دوره 11، شماره 3 - ( 11-1401 )
چکیده
این مطالعه به بررسی رابطۀ بین میزان آگاهی مردم از حقوق شهروندی و تمایل آنها به مشارکت اجتماعی با تأکید بر شهروندان بالای 21 سال شهر کرمانشاه می پردازد. روش مورد استفاده در این پژوهش از لحاظ رویکرد کمی است و از نظر هدف کاربردی است. به لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعۀ مورد مطالعه شهروندان بالای 21 سال شهر کرمانشاه هستند که با توجه به گستردگی جامعۀ آماری؛ تعداد 400 نفر با استفاده از نرم افزار SPSS Sample Power انتخاب شدند و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات از پاسخگویان، پرسشنامۀ محقق ساخته بود که برای روایی آن از روایی صوری و روایی سازه و برای پایایی آن از تکنیک آلفای کرونباخ استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج همبستگی نشان می دهد بین تمایل به مشارکت اجتماعی و میزان آگاهی مردم از حقوق شهروندی در بعد حقوق مدنی، همبستگی معنی دار مستقیم اما ضعیف (202/0=r) ، بعد حقوق سیاسی، همبستگی معنیدار مستقیم اما ضعیف (162/0=r)، بعد حقوق اقتصادی اجتماعی (04/0=r) عدم همبستگی و بعد حقوق فرهنگی گروهی برابر (50/0=r) همبستگی معنی دار متوسط و مستقیم وجود دارد. در نهایت همبستگی بین میزان آگاهی از حقوق شهروندی و میزان مشارکت اجتماعی برابر (31/0=r) بوده است که این همبستگی معنی دار مستقیم اما ضعیف است. میتوان نتیجه گرفت که مقدار مذکور با صفر دارای تفاوت معنادار بوده و نتایج به دست آمده از نمونه؛ به دلیل این که روش نمونه گیری احتمالی می باشد، قابلیت تعمیم به جامعۀ آماری را دارد. نتایج حاصل از معادلۀ رگرسیونی نشان می دهد متغیر آگاهی مردم از حقوق شهروندی میزان 31/0 از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند.
|
|
|
|
|
|