|
|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
12 نتیجه برای رفتار
سوسن باستانی، فاطمه لولایی، دوره 1، شماره 3 - ( 11-1391 )
چکیده
سیدعبدالحسین نبوی، سهام سالمیان، بهار حبیبیان، دوره 1، شماره 3 - ( 11-1391 )
چکیده
وندالیسم یا تخریب عمومی، یکی از پیچیدهترین
نمونههای رفتار انسانی است که نتیجهی عوامل و شرایط مختلف فردی، اجتماعی و
خانوادگی است. هدف از این پژوهش،
شناسایی و تعیین برخی عوامل مؤثر بر بروز رفتارهای وندالیستی در میان دانش آموزان
دختر و پسر مقطع متوسطه منطقهی کوتعبدالله شهر اهواز است. در این زمینه با توجّه
به نظریات مطرح شده، رابطهی جنسیت، پایگاه اجتماعی اقتصادی، موفقیّت تحصیلی، متغیّرهای
درون فردی(شامل احساس محرومیّت نسبی، تبعیض، عزت نفس، خویشتنداری)، و پیوند اجتماعی(خانه، مدرسه، دوستان)
با بروز رفتارهای وندالیستی بررسی گردید. روش تحقیق پیمایشی بوده و جهت انتخاب
افراد نمونه از روش نمونهگیری
تصادفی طبقهای استفاده شد و حجم
نمونه با استفاده از فرمول کوکران 385 دانشآموز انتخاب گردید. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه بوده و
با استفـاده از آزمونهای همبستگی پیرسون، آزمون t
و رگرسیون چند متغیّره به بررسی فرضیّات پرداختهشدهاست. نتایج نشان میدهد به جز جنسیت، میان تمام متغیّرهای ذکر شده با
وندالیسم رابطه وجود دارد. مقدار R یا همبستگی میان مقادیری که
بهوسیله معادله پیشمیانی میشوند معادل
711/0 است که در سطح 01/0 معنادار است. باتوجّه به این که مدل پژوهش، توان استه
است با استفاده از متغیّرهای مستقل تعریف شده 50 درصد از واریانس متغیّر وابسته را
تبیین کند، میتوان گفت از قدرت پیشمیانی خوبی برخوردار بودهاست.
جاسب نیک فر، زهرا صادقی نقدعلی، دوره 3، شماره 1 - ( 5-1393 )
چکیده
انتخابات به عنوان بارزترین شیوه و تجلی مشارکت، همواره مورد اهتمام نظریهپردازان علوم اجتماعی و سیاسی و نیز به طریق اولی سیاستورزان بوده است. از جمله پرسشهایی که برای هر دو گروه یاد شده از اهمیت مضاعف برخوردار است، تبیین رفتار انتخاباتی مردم و گروههای اجتماعی است. در جمهوری اسلامی ایران نیز مطالعهی رفتار انتخاباتی، بهویژه در دههی اخیر، بهطور جدی در دستور کار پژوهشگران حوزههای ذیربط قرار داشته است. در همین خصوص پرسش اصلی مقالهی حاضر این است که رفتار انتخاباتی دانشجویان، به عنوان یکی از شاخصهای اصلی توسعهی سیاسی، بر اساس چه معیارها و ملاکهایی صورت میگیرد و ایفای نقش شبکههای اجتماعی در تعیین و جهتدهی به این ملاکها چگونه است؟ هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه میان شبکههای اجتماعی و رفتار انتخاباتی در میان دانشجویان دانشگاه اصفهان است. روش تحقیق پژوهش در جمع آوری و تجزیه و تحلیل دادهها، روش پیمایشی است. این مطالعه بر روی 174 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه اصفهان صورت گرفته است؛ برای جمعآوری اطلاعات، از پرسشنامه استفاده شده است که اعتبار آن، به روش صوری، و پایایی آن، به کمک آمارهی آلفای کرونباخ سنجیده شده است و دادهها از طریق نرم افزار SPSS تحت محیط ویندوز تجزیه و تحلیل شدند. با تقسیم شبکههای اجتماعی به سه بعد ساختی، تعاملی و کارکردی، به همراه در نظر گرفتن سه وجه از رفتار انتخاباتی یعنی ابعاد تماشاگرانه، متوسط و فعال مشاهده میشود که ویژگیهای ساختی شبکههای اجتماعی بیشترین تأثیر و ویژگیهای کارکردی کمترین تأثیر را بر روی رفتار انتخاباتی دانشجویان داشتند.
مسعود حاجی زاده میمندی، حامد سیارخلج، کاوه شکوهی فر، دوره 3، شماره 3 - ( 11-1393 )
چکیده
یکی از مشکلات شهر یزد در حوزهی زیستمحیطی که عمدتاً ناشی از توسعهی صنعتی، وضعیت جغرافیایی، شرایط سخت اقلیمی، کمآبی، ریزگردها و غیره در حوزهی محیط زیست است که اگر کنترل نشود، ممکن است به بحران زیست-محیطی تبدیل شود. در این تحقیق به بررسی عوامل فرهنگی مرتبط یعنی سرمایهی فرهنگی، دینداری، سبک زندگی و بهرهمندی از وسایل ارتباط جمعی با رفتارهای زیستمحیطی شهروندان شهر یزد پرداخته شده است. پژوهش از نوع پیمایش و جامعهی آماری این تحقیق شهروندان شهر یزد بوده است. تعداد نمونه 384 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران به دست آمده و پاسخگویان به صورت تصادفی خوشهای انتخاب شدهاند. تکینک گردآوری دادهها پرسشنامهی محققساخته است که از اعتبار و پایایی مطلوب برخوردار بوده است. براساس یافتههای این پژوهش میان متغیّرهای سرمایهی فرهنگی، سبک زندگی و رفتارهای زیستمحیطی رابطهی معنادار وجود دارد. همچنین میان زنان و مردان در رفتارهای زیستمحیطی تفاوت معناداری وجود دارد. اما میان متغیّرهای سن، وضع تأهّل، بهرهمندی از وسایل ارتباطجمعی، دینداری، تحصیلات و رفتارهای زیستمحیطی رابطهی معناداری وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان میدهد که در معادلهی رگرسیون 29 درصد از واریانس متغیّر وابسته توسط متغیّرهای مستقل تبیین میشود
غلامرضا خوش فر، فاطمه باقری، سمیه برزگر، لیلا نورمحمدی، دوره 3، شماره 4 - ( 2-1394 )
چکیده
این مطالعه به بررسی عوامل مؤثر بر گرایش به حجاب در میان شهروندان گرگان میپردازد. در این زمینه نویسندگان مقاله در پی یافتن پاسخ به این پرسش هستند که میزان گرایش به حجاب در میان شهروندان گرگان چقدر است و چه عواملی بر آن تأثیر دارد؟ با توجه به این پرسش چند فرضیه مهم در متن این پژوهش شکل گرفت که با استفاده از نظریاتی که در حوزه حجاب وجود دارد، سعی در تبیین آن داریم. از مهمترین نظریاتی که در این بخش، مورد استفاده قرار گرفت، نظریاتی در قالب نظریات اقتصادی، اجتماعی و ... است. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز، از تکنیک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. نمونه آماری پژوهش شامل 626 نفر از شهروندان هستند که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی طبقه ای در حوزه های شهری گرگان انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل فرهنگی، اجتماعی، خانوادگی، فردی و اقتصادی به ترتیب اهمیت، رابطه معنیدار مثبت و متغیّرهای زمینهای، سن، درآمد، صداقت و مصرف رسانهای به ترتیب اهمیت، رابطهی معنیدار با گرایش به حجاب دارند؛ بهطوریکه صداقت و سن رابطهی مثبت و مصرف رسانهای و درآمد، رابطهی منفی دارند و متغیّرهای زمینهای اعتماد، طبقهی اجتماعی و تحصیلات، ارتباط معنیداری با گرایش به حجاب ندارند. در انتهای گزارش، بر اساس نتایج به دست آمده پیشنهادهایی ارائه شده است.
محبوبه سلیمان پورعمران، حکیمه عربی، دوره 6، شماره 4 - ( 2-1397 )
چکیده
این پژوهش از نظر هدف کابردی و از نظر روش توصیفی، از نوع همبستگی است جهت جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است برای آزمون این فرضیه جامعه آماری کارکنان دانشگاه پیام نور بجنورد در نظر گرفته که به تعداد 100نفر می باشد واز روش تمام شمارشی استفاده شده است. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه پاکر وهمکاران(2001) با ضریب آلفای کرونباخ 89/.و سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت والکر و همکاران(1987) با ضریب آلفای کرونباخ 82/. ورفتار زیست محیطی حیدری (1394) با ضریب آلفای 87/.می باشد. روایی این پرسشنامه ازنوع صوری و محتوایی بوده که مورد تایید اساتید وخبرگان قرار گرفت. داده ها در دو بخش آمار توصیفی شامل جداول توزیع فراوانی، میانگین وانحراف استاندارد واستنباطی ضریب همبستگی و رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 20 تحلیل شد. یافته نشان داد که بین سواد سلامت با سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت و رفتار زیست محیطی رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. سواد سلامت نقش موثری در ارتقا سلامت کارکنان دارد و با ارتقا سطح سواد سلامت در افراد جامعه می توان
مهناز فرهمند، اکرم دهقانی فیروزآبادی، فاطمه دانافر، دوره 6، شماره 4 - ( 2-1397 )
چکیده
این مقاله درصدد واکاوی این مسئله است که چه عواملی برگرایش نوجوانان به رفتارهای نو در بین دختران دبیرستانی شهرستان میبد نقش داشته اند. تحقیق حاضر باتکنیک پیمایش و دادهها باابزار پرسشنامه جمع آوری شده اند. جامعه آماری تحقیق، دانشآموزان دختر مقطع متوسطه شهر میبد در سال تحصیلی 1394-1393 بود. تعداد 384 نفر به عنوان نمونه بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونهگیری طبقهای متناسب انتخاب شد. اعتبار ابزار به وسیله روش اعتبار محتوا مورد تأیید قرار گرفت. برای سنجش پایایی ازضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. گرایش به رفتارهای نو در چهار بعد تمایل به فعالیتهای فراغتی مدرن، تمایل به مدیریت بدن، تمایل به رفتارهای کلامی نو و تمایل به ارتباط با جنس مخالف سنجیده شد. یافتههای تحقیق نشان داد که ازمیان متغیرهای مورد بررسی، سن، فردگرایی، مادی گرایی، برابرگرایی جنسیتی، همنوایی با دوستان و نوگرایی والدین رابطه معناداری با میزان گرایش به رفتارهای نو داشتند. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه از نقش معنادار پنج متغیر مادیگرایی، فردگرایی، نوگرایی والدین، برابرگراییجنسیتی، سن حمایت کرد که در این میان مادیگرایی و فردگرایی بیشترین نقش را در تبیین متغیر گرایش به رفتارهای نوجوانان ایفا کرد.
دانیال باقری، رضاعلی محسنی، سیدمحمدصادق مهدوی، دوره 7، شماره 3 - ( 11-1397 )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی موثر بر رفتار حامیمحیط زیست در بین شهروندان شهر گرگان انجام شده است. این پژوهش توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش پیمایش بصورت مقطعی روی 400 نفر از شهروندان شهر گرگان در سال 1396 انجام شده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرشسنامه استاندارد است. برای نمونه گیری از روش تصادفی چند مرحله ای توام با تصادفی طبقه ای استفاده شده است. دادههای جمعآوری شده از طریق آزمون پارامتری (آزمون T تک متغیره)، آنالیز واریانس و آزمون همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بررسی متغیرهای زمینه ای پژوهش نشان میدهد که بین سن با رفتار حامیمحیط زیست رابطه وجود دارد اما ربطه ای بین جنسیت و وضعیت تأهل با رفتار محیط زیستی مشاهده نشد. همچنین بر اساس یافتههای پژوهش بین پایگاه اجنماعی اقتصادی، مصرف رسانه ای و اعتماد اجتماعی شهروندان شهر گرگان با رفتار حامیمحیط زیست رابطه وجود دارد.
سید یعقوب موسوی، محمدصادق مهدوی، سید یاسر قربانپورگنجی، دوره 8، شماره 1 - ( 5-1398 )
چکیده
هدف از انجام این پژوهش مطالعه ی جامعه شناختی تاثیر عوامل اجتماعی بر رفتار انتخاباتی در انتخابات ریاست جمهوری ایران در استان مازندران است. تحقیق مذکور از نوع توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش پیمایش انجام گرفت. روش گرداوری داده های آن ، پرسش نامه ی محقق ساخته بوده است. جامعه ی آماری مورد مطالعه، زنان و مردان بالای 18 سال تعریف شد و با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر بعنوان حجم نمونه تععین و سپس نمونه گیری آماریبه شیوه ی چند مرحله ای انجام شده است. ساختار نظری تحقیق حاضر بر مبنای دسته بندی نظریه های جامعه شناسی مرتبط با موضوع در سه سطح نظریو عملیاتی (خرد، کلان و میانه) دسته بندی شدند. یافته های پیمایش نشان میدهد جنسیت ، وضعیت تاهل، شغل و تحصیلات پاسخگویان از نظر رفتار انتخاباتی باهم تفاوت دارند و از لحاظ تفاوت در مکان زندگی در شهر یا روستا و تاثیر آن بر رفتار انتخاباتی تفاوتی مشاهده نشده است و درامد رابطه ی معکوس و معناداری با رفتار انتخاباتی شرکت کنندگان داشت و متغیرهای مستقل از نوع ترجیحات ارزشی، رسانه، شبکه های اجتماعی، نهادهای اجتماعی، اعتماد اجتماعی، نظم اجتماعی، هویت ملی و دینی نیز رابطه ی معناداری با رفتار انتخاباتی نشان می دهند. در مجموع نتایج نشان می دهد عوامل اجتماعی خرد نقش کم رنگ تری نسبت به عوامل کلان و میانه دارد.
پویا افغان نژاد، ابوالقاسم حیدرآبادی، سید احمد جعفری کلاریجانی، دوره 11، شماره 2 - ( 7-1401 )
چکیده
این مطالعه، به بررسی رفتار محیط زیستی گردشگران در شهرهای ساحلی استان مازندران میپردازد. بدین منظور از تئوری فرهنگ محیط زیستی ژرژ تومه و سرمایۀ فرهنگی بوردیو، به عنوان چارچوب تئوریک استفاده شد. روش تحقیق، پیمایشی است و جامعۀ آماری، گردشگران شهرهای ساحلی مازندران هستند. شیوۀ نمونهگیری، خوشهای چندمرحلهای است و حجم نمونه طبق فرمول کوکران 400 نفر میباشد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامۀ محقق ساخته است. روش تجزیه و تحلیل دادهها، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و تحلیل رگرسیون با استفاده از نرمافزار SPSS است. از اعتبار صوری جهت سنجش اعتبار استفاده شد و پایایی متغیر رفتارهای محیط زیستی 851/0 است که در حد بسیار بالایی است و گویههای آن توانستهاند از همسازی درونی لازم برخوردار باشند. نتایج آزمون نشان میدهد که میانگین الگوهای رفتار محیط زیستی در بین افراد بالا است و میانگین آن از عدد 5 برابر با 05/4 است. حدود 3/10 درصد میزان رفتار محیط زیستی شان در حد پایین، 7/ 9 درصد در حد متوسط و حدود 80 درصد در حد بالا است. بین میزان مشارکت شهری، سرمایۀ فرهنگی و آگاهی محیط زیستی با رفتار محیط زیستی، رابطۀ معنادار مثبت و مستقیم وجود دارد. متغیرهای مستقل، 6/35 درصد از واریانس و تغییرات رفتار محیط زیستی را تبیین و پیشبینی میکنند. نتیجه اینکه جهت تقویت، ترویج و توسعۀ رفتارهای مسؤولانه نسبت به محیط زیست، بالا بردن سطح سرمایۀ فرهنگی، گسترش آگاهی محیط زیستی و افزایش مشارکت شهری در بین گردشگران الزامی است.
دکتر مصطفی خسروی، دوره 12، شماره 1 - ( 4-1402 )
چکیده
هدف این پژوهش بررسی رابطۀ نوگرایی و تغییر رفتار دختران می باشد. پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است که به روش پیمایشی انجام گردید. جامعۀ آماری تحقیق را تمامی دانشجویان دختر دورۀ کارشناسی دانشگاه پیام نور استان گلستان تشکیل میدهند که تعداد آنها 3923 دختر می باشد که براساس فرمول کوکران، 241 نفر بصورت طبقه ای نسبتی و تصادفی انتخاب شدند .ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامۀ محقق ساخته بود که پایایی پرسشنامه در حد قابل قبول به دست آمد. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزارSPSS وAMOS انجام شد. یافته ها نشان داد که مسیر متغیر نوگرایی و تغییر رفتار در سطح اطمینان 99 درصد (b= 0/58 , p≤0/01) معنادار است. بر این اساس، می توان نتیجه گیری کرد با رشد مؤلفه های نوگرایی در جامعه، شاهد افزایش تغییرات رفتار دختران دانشجو می باشیم.
داریوش احمدیان، نورمحمد رضائی، دوره 12، شماره 1 - ( 4-1402 )
چکیده
پژوهش حاضر با هدف درک تأثیر نقش عوامل روانی- اجتماعی بر شکاف بین نگرش و رفتار زیست محیطی در شهر کرمانشاه و با روش پیمایش صورت گرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. یافته ها نشان میدهد که میانگین متغیر ارزش های زیست محیطی شهروندان، متوسط؛ اثربخشی شخصی، متوسط رو به پایین و متغیر احساس تعلق مکانی شهروندان، متوسط رو به بالا می باشد. نتایج آزمون فرضیات نشان داد که بین این متغیرها و متغیر وابستۀ تحقیق (شکاف بین نگرش- رفتار ) همبستگی و رابطۀ آماری معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج یافته ها حاکی از توانایی تبیین ۱۱ درصدی متغیرهای مستقل؛ نسبت به واریانس متغیر نگرش-رفتار را دارند. به صورت کلی می توان نتیجه گرفت که هر چند متغیرهای فوق همبستگی معنی داری با شکاف بین نگرش و رفتار زیست محیطی نشان دادند؛ اما نباید از دیگر مفاهیم و سازه ها که در مدل های مختلف ارائه شده اند، غافل بود و باید تحقیقات گسترده ای در این زمینه صورت گیرد تا به یک مدل کلی، جامع و با سازه های بیشتر برای تبیین این شکاف دست یابیم.
|
|
|
|
|
|