|
|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
4 نتیجه برای فقر
علی شکوری، حمید معتمدی، دوره 1، شماره 3 - ( 11-1391 )
چکیده
این مقاله به مطالعهی
علل اقتصادی و اجتماعی تکدّیگری در شهر مشهد پرداخته است. نویسندگان از
رویکردهای جامعهشناختی و سیاست اجتماعی برای روشنشدن ابعاد مفهومی و نظری آن سود
جستهاند و از روش کیفی و فنونی چون مصاحبههای عمیق و نیمه سازمانیافته و مشاهدهی
وضعیّت ظاهری و شیوهها و شگردهای تکدّیگری آنها برای شناخت، تحلیل و جمعآوری
اطلاعات استفاده کردهاند. پدیدهی تکدّیگری با دو دسته عوامل مشتمل بر مستعد
کنندههای محیطی و عوامل مستقیم اثر گذار مرتبط است که از طریق برانگیختن احساسات نوعدوستانهی
ترحمآمیز عمل میکند. یافتههای پژوهش نشان داد که عوامل مهمی چون ماهیّت شهر
مشهد از نظر مذهبی بودن و مهاجرپذیری و ویژگیهای متکدّیان مانند وضعیّت جسمانی
نامناسب، سطح تحصیلات پایین، نابهسامانی خانوادگی، فقدان قابلیّتهای پایهای و
فقر و بیکاری آنان از عوامل تعیین کنندهای بودند که یکدیگر را تقویت میکردند و
به بروز شرایط درماندگی و پذیرش نقش تکدّیگری انجامیدند. همچنین مطالعه نشان داد
که پذیرش نقش تکدیگری از طریق فرایند اجتماعی- روانی تحقیرکنندهی عزتنفس عادی
شده و استمرار پیدا کرده است. بنایراین، برخلاف نظریاتی که متکدّیان را به بیهمتی
و رذیلت اخلاقی متهم میکند؛ براساس دستاوردهای این مقاله اینها علل مؤخر
و ثانویهاند و فقر و درماندگی و متغیّرهای مرتبط نقش اساسیتر را در این فرایند
ایفا میکنند.
زهرا خدائی، سمیه تیموری، دوره 6، شماره 3 - ( 11-1396 )
چکیده
هدف اصلی این تحقیق شناسایی مهمترین عوامل مؤثر بر فقر شهری و ارائه راهکارهایی جهت رهایی ازین معضل، بهبود و توانمند سازی ساکنان محلات فقیرنشین میباشد. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی – تحلیلی و از نوع تحقیقات پژوهشی- کاربردی میباشد. با توجه به ارزیابی و تحلیل مدل ویکور که برای رتبه بندی شاخصهای فقر انجام گرفت، این نتیجه حاصل شد که بسیاری از شاخصهای (کالبدی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، زیست محیطی) در سطحی بسیارنامناسب قرار دارند. در بررسی شاخصهای فقر شهری؛ شاخصهای کالبدی با میانگین (0/166) اولویت نخست، شاخصهای اقتصادی با میانگین (0/327) اولویت دوم، شاخصهای اجتماعی- فرهنگی با میانگین (0/398) در اولویت سوم و درنهایت شاخصهای زیست محیطی با میانگین (0/570) اولویت چهارم را به خود اختصاص دادهاند. الگوی فضایی فقر در پهنه شهر خرم آباد بر اساس نتایج و بررسیهای انجام شده الگوی پراکنده دارد که اخیراً به سمت الگویی خوشهای و متمرکز متمایل شده است. همبستگی که بین اقشار اجتماعی و محدوده بافتهای مسکونی مساله دار در بافت فرسوده خرم آباد گرفته شد، نشان میدهد که اقشار فرودست عمدتاً در نواحی بافت فرسوده شهری زندگی میکنند که دهه به دهه به سمت جنوب و حاشیه شهر کشیده میشوند.
میثم سام بند، علی اکبر فرهنگی، جمشید صالحی صدقیانی، محمدرضا قائدی، دوره 9، شماره 3 - ( 10-1399 )
چکیده
از نگاه توسعه انسانی، هر انسانی به مثابه ظرفیتی است که فعلیت آن جز از مسیر توانمندسازی فردی محقق نمیشود. یکی از اصلی ترین روش های توانمندسازی فردی، محدودسازی فقر می باشد که متأثر از نهادهای مختلفی همچون رسانههای جمعی است. از این میان، ویژگیهای خاص تلویزیون به اندازهای است که به عنوان عاملی در توسعه انسانی مطرح است. هدف اصلی این پژوهش، پاسخ به این سؤال اصلی است که چگونه میتوان از مجرای تلویزیون جهت نهادینهسازی برنامههای توسعه انسانی استفاده کرد؟ این پژوهش کیفی، با استفاده از روش گراندد تئوری انجام گرفته است. گردآوری داده ها از طریق بررسی اسنادی و مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با سیزده نفر از صاحبنظران حوزه ارتباطاتتوسعه و رسانه، بهدست آمد. یافتهها چهار کارکرد اصلی را در این زمینه برای تلویزیون نشان میدهد. کارکرد اول، فراهمسازی بستر است که زمینه آزادی فرصت برای توانمندسازی فردی را مهیا مینماید. دومین کارکرد مربوط به فراهمسازی شرایط علّی توانمندسازی فردی است. فراهمسازی عوامل میانجی توسعه توانمندسازی فردی، سومین کارکردی است که شناسایی شد. کارکرد چهارم نیز، بهکارگیری استراتژی تغییر مبتنی بر پیش فرض انسان به عنوان فاعل مشخص گردید. بر اساس نتایج مشخص میشود، این رسانه از طریق فرایند توانمندسازی فردی بر توسعه انسانی جامعه اثرگذار است.
خانم فروزان کارخانه، دکتر حسن رضا یوسفوند، دکتر حسین دهقان، دوره 11، شماره 1 - ( 5-1401 )
چکیده
نابرابری اجتماعی شامل کمبود و یا فقدان دسترسی افراد در جامعۀ انسانی به موقعیت ها و فرصت های برابر اقتصادی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، قومی و... بوده و جوامع مبتلا به نابرابری اجتماعی-اقتصادی همواره با تهدیدها، ناهنجاری ها، آسیب های اجتماعی و نارضایتی عمومی در ابعاد فردی و اجتماعی مواجه هستند. از این رو، بررسی جامعه شناختی این پدیده امری ضروری و هدف پژوهش حاضراست. روش پژوهش، از نظر هدف از نوع پژوهش های کاربُردی و از نظر ماهیتی روش تحقیق کیفی است که مصاحبه با 20 نفر از مطلعین در استان های هدف تحقیق، به روش پدیدارشناسی صورت گرفته، نمونه گیری هدفمند، ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبۀ عمیق ساختارنیافته، مشاهدۀ مشارکتی و یادداشت های میدانی بودهاند .یافته های پژوهش نشان می دهد که نابرابری های اجتماعی، از سویی موجب بروز فقر می شوند و از سوی دیگر، خاستگاه بروز کشمکش ها و تضادهای اجتماعی می گردند. لذا مهم ترین پیامد نابرابری های اجتماعی؛ شکاف طبقاتی، ایجاد اختلال در نظم و انسجام و همبستگی اجتماعی یک جامعه است که به تبع آن، احساس محرومیت نسبی و احساس بی عدالتی اجتماعی در افراد به وجود می آید. تم های حاصل از تجربۀ زیستۀ نابرابری اجتماعی- اقتصادی که در بین مردمان ساکن استان های غرب کشور استخراج شده اند، حاکی از وجود تبعیض و نابرابری اجتماعی و اقتصادی در این استان هاست که آمارها نیز این مهم را تأیید می کند. نابرابری اقتصادی منجر به کاهش مشارکت اجتماعی در سطح جامعه می شود. نابرابری های اجتماعی در اثر گسترش و نفوذ جهانی عمیق تر شده و با افزایش نابرابری های اجتماعی پدیدۀ توسعه نیافتگی به نحو بارزی عوارض نامطلوب خود را آشکار ساخته است.
|
|
|
|
|
|