18 نتیجه برای مشارکت اجتماعی
علی رحمانی فیروزجاه، سعدیه سهرابی،
دوره 1، شماره 2 - ( 8-1391 )
چکیده
امروزه
مقولهی کیفیت زندگی به شکل وسیعی با مفهوم رفاه، روابط اجتماعی، اعتماد و
مشارکت اجتماعی ارتباط پیدا کرده است که میتواند بسترساز تقویت سرمایهی اجتماعی شود.
برای بررسی این رابطه به تحلیل ثانویهی دادههای موجود دربارهی زندگی مطلوب در شهر تهران پرداخته شده که از سوی جهاد
دانشگاهی (مرکز افکارسنجی
دانشجویان ایران – ایسپا) و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی
و درمان ایران با حجم نمونهی 20670 نفر در مناطق مختلف شهر تهران به روش پیمایش
انجام شده است. در تحقیق حاضر 59 درصد پاسخگویان دارای کیفیت زندگی متوسط بودند که
بیشترین امتیاز را دربارهی سرمایهی اجتماعی و ابعاد آن یعنی اعتماد اجتماعی،
مشارکت اجتماعی به خود اختصاص
دادهاند و میزان این سه متغیّر در انواع کیفیت زندگی متفاوت و معنادار است. نتیجهی
تحقیق پس از تجزیه و تحلیل یافتهها از راه محاسبهی ضرایب تحلیل مسیر حاکی از این
است که از مجموعهی عوامل مؤثر
بر سرمایهی اجتماعی، کیفیت زندگی متوسط با ضریب همبستگی 58/. بیشترین تأثیر را
داشته است. در نتیجه کیفیت زندگی متوسط موجب افزایش همبستگی و شعاع ارتباطی افراد میشود و بهدنبال خود برای
آنها اعتماد را بههمراه میآورد و سرانجام تمامی این عوامل موجب افزایش سرمایهی
اجتماعی میشوند.
محمد عباس زاده، محمد باقر علیزاده اقدم، سمیه کیکاوسی، رعنا پور محمد،
دوره 2، شماره 1 - ( 5-1392 )
چکیده
در سالهای اخیر سازمانها و شرکتهای مختلف، پیوستن به
روند دانش را آغاز کردهاند.بنابراین، از سازمانها انتظار میرود که با سرعت بیشتری
در خلق دانشهای نوین (دانشآفرینی) تلاش کنند تا با دانش خود در رفع مشکلات و
نیازهای جامعه از هر حیث بیش از پیش مفید واقع شوند. نوناکا و تاکوچی، مدل پویایی از دانشآفرینی
را مطرح کردهاند. براین اساس، دانشآفرینی سازمانی را با ابعاد جامعهپذیری،
بیرونیسازی، ترکیب و درونیسازی مشخص کردهاند. «دانشآفرینی» وابسته به علل و
عوامل متفاوتی است؛ از آن جمله میتوان به مقولهی سرمایهی اجتماعی اشاره کرد.
سرمایهی اجتماعی در برگیرندهی مشارکت اجتماعی است که میتواند بازتولید فرایند
دانشآفرینی را تسریع بخشد. بدین علت که در جامعهای که فاقد سرمایهی اجتماعی
کافی است سایر سرمایهها تلف میشوند. از این رو، موضوع سرمایهی اجتماعی بهعنوان
یک اصل محوری برای دستیابی به دانشآفرینی، ضروری مینماید. این تحقیق به روش
پیمایشی و با استفاده از نمونهگیری طبقهای تصادفی در میان کلیهی کارکنان شرکت
مدیریت تولید برق آذربایجان شرقی، با حجم نمونه 381 نفر انجام گرفته است.نتایج
حاکی از آن است که میان سرمایهی اجتماعی با دانش آفرینی رابطهی مثبت و معنیداری
وجود دارد.
و متغیّرهای مشارکت اجتماعی، اعتماد نهادی و اعتماد میان شخصی توانستهاند در
مجموع 36 درصد از واریانس دانش آفرینی را تبیین کنند.
کریم رضادوست، علی حسین حسین زاده، احسان کهنسال،
دوره 3، شماره 2 - ( 8-1393 )
چکیده
مطالعهی حاضر به بررسی عوامل اجتماعی-فرهنگی مؤثر بر عامگرایی در شهر دهدشت (از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد) پرداخته است. جامعهی آماری افراد 15 سال و بالاتر، حجم نمونه 382 نفر، روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای، نوع تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه بوده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیهها نشان داده است که مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی عام ، تعهد اجتماعی تعمیم-یافته و پایگاه اجتماعی-اقتصادی با متغیّر وابسته رابطهی مستقیم و معنیداری دارند. همچنین، احساس آنومی، احساس محرومیت نسبی و اعتماد خاص رابطهی معکوس و معنیداری با عامگرایی دارند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نیز نشان داده است که متغیّرهای وارد شده در تحقیق 25 درصد از واریانس متغیّر وابسته را تبیین میکند که در این میان مشارکت اجتماعی بیشترین سهم را در تبیین واریانس عامگرایی دارد. طبق نتایج حاصل از تحلیل مسیر، پایگاه اجتماعی- اقتصادی ذهنی و اعتماد اجتماعی عام به صورت مستقیم بر عام-گرایی تأثیری ندارند؛ اما به ترتیب از طریق متغیّرهای احساس محرومیت و مشارکت اجتماعی بر عامگرایی تأثیرگذار هستند.
یارمحمد قاسمی، بهروز سپیدنامه، اسحاق قیصریان،
دوره 3، شماره 3 - ( 11-1393 )
چکیده
مقدمه: جوانان به عنوان مهمترین سرمایهی انسانی نقشی اساسی در توسعهی هر جامعه ایفا میکنند و سرمایهی اجتماعی به عنوان مهمتریٱن مقوله در افزایش عملکرد جوانان و تعالی نقش آنان در بهسازی جامعه به شمار میرود. کاهش میزان سرمایهی اجتماعی جوانان منجر به کم رنگ شدن نقش آنان در توسعهی جامعه خواهد شد. بر این اساس اطلاع از میزان سرمایهی اجتماعی جوانان میتواند برنامهریزان اجتماعی را در رفع کاستیها یاری رساند. مقالهی حاضر برای پاسخدادن به این سؤال محوری تنظیم شده است: میزان انواع سهگانهی سرمایهی اجتماعی جوانان استان ایلام در چه حدّی است؟ مبنای نظری مقاله، تئوریهایی است که سرمایهی اجتماعی را در سه بُعد درون گروهی، برونگروهی و ارتباطی تبیین کردهاند. روش: روش تحقیق از نوع توصیفی کاربردی است و اطلاعات آماری با نمونهگیری از جامعهی آماری جوانان استان و با بهرهگیری از نمونهگیری مطبق متناسب با حجم جمع آوری شده است. یافتهها: یافتههای پژوهش، نشان میدهد میانگین سرمایهی اجتماعی جوانان استان ایلام در حدّ متوسط است. میانگین سرمایهی اجتماعی دو جنس نیز تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. بیشترین سطح سرمایهی اجتماعی جوانان مربوط به مشارکت سیاسی، وساطت اجتماعی و کمترین آن مربوط به میزان بهرهگیری از رسانههای ارتباط جمعی، مشارکت انجمنی و مداخله مدنی است. رتبهبندی انواع سهگانهی سرمایهی اجتماعی به ترتیب میانگین نمرات کسب شده شامل: سرمایهی ارتباطی، درونگروهی و برونگروهی است. میانگین هر کدام از انواع سرمایهی اجتماعی نزد پاسخگویان در حدّ متوسط است. بحث: میان میزان سرمایهی اجتماعی پاسخگویان زن و مرد تفاوت معنیداری مشاهده شده است هر چند که سطح معنیداری بیان کنندهی وجود تفاوت میان میزان سرمایهی اجتماعی مردان (88/2) و زنان (80/2) و اختلاف میانگین به میزان 85/0 به نفع مردان است. سایر فرضیات تحقیق که داعیهدار وجود رابطه میان: محل سکونت (شهر- روستا)، وضعیت تأهّل، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، در قید حیات بودن والدین، محل سکونت قبلی و سابقهی سکونت در محله و سرمایهی اجتماعیاند، مورد تأیید قرار نگرفتند.
فرهاد نصرتی نژاد، ایوب سخایی، حجت شریفی،
دوره 4، شماره 2 - ( 8-1394 )
چکیده
چکیده طرح مسئله: شادکامی بهعنوان یکی از مهمترین نیازهای روانی بشر و بهدلیل تأثیرات زیادی که بر زندگی افراد دارد، همواره مورد توجه است. شادی ماده اولیه تغییر، تحول و تکامل حیات اجتماعی انسانهاست که تحت تاثیر عوامل اجتماعی متعددی است. از جمله عوامل اجتماعی که بر سطح شادکامی جوانان تاثیرگذار است سرمایه اجتماعی و ابعاد آن است لذا این پژوهش درصدد بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی جوانان و میزان شادکامی آنان میباشد روش پژوهش: این پژوهش با استفاده از روش پیمایش در یک نمونه تصادفی 384 نفری از جوانان 18 الی 30 سال شهر تهران در سال 1393 بررسی کرده است. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه محققساخته است که از اعتبار صوری و سازه (0.81=KMO) برخوردار است و ضریب پایایی آن 0.73 است. یافتهها:نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین سرمایه اجتماعی و ابعاد آن و میزان شادکامی رابطه معنادار، مستقیم و مثبت وجود دارد. میزان مشارکت اجتماعی قویترین رابطه (0.548r=) را با شادکامی دارد و پس از آن اعتماد اجتماعی (0.435r=) و انسجام اجتماعی (0.331r=) قرار دارند. نتایج: نتایج این پژوهش حاکی از این است که ابعاد سرمایه اجتماعی 25 درصد از تغییرات متغیر شادکامی را تبیین میکند به نحوی که مشارکت اجتماعی بیشترین تأثیر و انسجام اجتماعی کمترین تأثیر را بر شادکامی دارد و در بین متغیرهای زمینهای سن و وضعیت تأهل نیز رابطه معناداری با شادکامی داشتهاند.
علی اصغر مهاجرانی، منصور حقیقتیان، مهدی یوسف نیا،
دوره 4، شماره 2 - ( 8-1394 )
چکیده
تحت تأثیر شهرنشینی، عوامل اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی گوناگونی سبک زندگی افراد را دچار تغییر و دگرگونی می کنند. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر شهرنشینی بر سبک زندگی ساکنان روستاهای تبدیل شده به شهر در شهرستانهای خواف و رُشتخوار در استان خراسان رضوی انجام شده است. مبانی نظری پژوهش حاضر بر مبنای نظریات ابن خلدون، بوردیو، گیدنز و چِنی تدوین شده و روش انجام پژوهش پیمایشی است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بیشتر تغییرات سبک زندگی در شهرهای نشتیفان و سلامی متأثر از عوامل فرهنگی و در شهر جنگل ناشی از عوامل اقتصادی بوده اند. طبق آزمون فرضیه های تحقیق بین مشارکت اجتماعی، شبکه راهها و وسایل ارتباطی، روحیه فردگرایی، هویت طبقاتی، امکانات فرهنگی و آموزشی، مصرف رسانه ای، سرمایه فرهنگی، مصرف گرایی، ایجاد بازار و مراکز خرید، تمایل به منافع سوداگرانه، کمرنگ شدن حمایت های مشترک، سطح رفاه اقتصادی افراد و سبک زندگی ساکنان روستاهای تبدیل شده به شهر ارتباط معناداری وجود دارد.
امیر ملکی، پوران امیدوار،
دوره 4، شماره 3 - ( 11-1394 )
چکیده
این مطالعه به دنبال بررسی تأثیر اعتماد بر مشارکت اجتماعی است. بدین منظور با بررسی نظریه های مختلف در حوزه مشارکت و اعتماد اجتماعی به بیان نظری مسئله تحقیق پرداخته شده است. فرضیههای تحقیق از دیدگاههای نظری مرتبط با اعتماد اجتماعی و مشارکت استخراج شده اند و با روش تحلیل ثانویه و با استفاده از مجموعه داده های پیمایش جهانی(WVS )موج پیمایش سال های 2005 تا 2008 مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان میدهد که بین اعتماد اجتماعی، اعتماد نهادی و اعتماد تعمیم یافته با مشارکت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد هر چند که میزان و تأثیرگذاری این رابطه ها در هر مورد متفاوت است. همچنین ضرایب رگرسیون چند متغیری نشان میدهد که از میان متغیرهای مورد بررسی اعتماد اجتماعی بهترین پیشبینی کننده برای مشارکت اجتماعی است. همچنین رابطه ی بین پایگاه اقتصادی-اجتماعی، سن و جنس با مشارکت اجتماعی تایید شد.
شهرام ملانیا جلودار، سیف الله فرزانه، سیده مقدسه همایونی بایی،
دوره 5، شماره 2 - ( 8-1395 )
چکیده
خلاصه: مقدمه: زنان نیمی از جمعیت فعال هر کشور را تشکیل می دهند. این نیمه جمعیتی نه تنها موضوع هر نوع توسعه ای هستند بلکه اهرم موثری در پیشبرد اهداف توسعه اقتصادی می باشند. اهداف: هدف مطالعه بررسی عوامل موثر بر میزان مشارکت اجتماعی زنان در تعاونی های تولیدی استان مازندران در سال 1390 می باشد. روش تحقیق: این پژوهش مطالعه ای توصیفی – تحلیلی از نوع مقطعی است، مطالعه بصورت پیمایشی و چارچوب نظریه این پژوهش نظریه کنش اجتماعی پارسونز می باشد. جامعه آماری تحقیق را 1472 نفر از زنان عضو تعاونی های تولیدی تشکیل می دهند که بر اساس فرمول کوکران 305 نفر به عنوان نمونه مشخص و با نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مطالعه شدند. یافته ها: بررسی ها نشان می دهد که بین فعال گرایی زنان با مشارکت اجتماعی آنان رابطه معناداری وجود ندارد، ولی بین عام گرایی، خِرَد گرایی، ارزیابی فایده های مشارکت، اعتماد اجتماعی، امید به آینده، تاهل و تحصیلات زنان با مشارکت اجتماعی آنان رابطه معناداری وجود دارد. نتیجه گیری: نتایج یافته های مدل رگرسیونی نشان می دهد که متغیرهای تحصیلات، اعتماد اجتماعی، امید به آینده، عام گرایی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر مشارکت اجتماعی زنان دارند. متغیرهای مستقل هشتگانه توانسته اند 0.42 درصد از تغییرات مربوط به متغیر وابسته این تحقیق را تبیین نمایند.
علی نورعلی وند، امیر ملکی، مهربان پارسامهر، حمید قاسمی،
دوره 5، شماره 3 - ( 11-1395 )
چکیده
هدف تحقیق بررسی نقش سرمایه اجتماعی در تبیین مشارکت ورزشی زنان بود. این تحقیق با استفاده از روش پیمایش انجام گرفت و داده های مورد نظر از طریق پرسشنامه جمع آوری، استخراج و تحلیل شد. جامعه آماری تحقیق زنان 19 سال و بالاتر استان ایلام و حجم نمونه 500 نفر بودند. نمونه ها از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای شناسایی و داده ها از آن جمع آوری شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون مدل تحقیق از رگرسیون تک متغیره و مدلسازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos استفاده شده است. نتایج نشان داد که زنان استان ایلام به ترتیب در ورزش حرفه ای (15 درصد)، ورزش منظم (8/18درصد)، ورزش سلامت محور (17 درصد)، ورزش تفریحی (2/15 درصد) و فعالیت بدنی کم و نامنظم (8 درصد) مشارکت دارند. همچنین 26 درصد زنان هیچ فعالیت ورزشی ندارند. علاوه بر این نتایج تحلیلی تحقیق حاکی از این است که مشارکت اجتماعی (عضویت سازمانی و شبکه روابط) و اعتماد اجتماعی (بین شخصی، تعمیم یافته و مدنی و نهادی) توانسته اند به ترتیب 268/0 و 366/0 و در مجموع به طور معناداری تا 59/0 از واریانس مشارکت ورزشی زنان را پیش بینی نمایند.
اسداله بابایی فرد،
دوره 5، شماره 4 - ( 2-1396 )
چکیده
در این پژوهش، با بهرهگیری از تحلیل شبکهای موضوع توسعه و توسعهنیافتگی در ایران، با رویکردی تاریخی - تجربی، و با استفاده از روش تحلیل ثانویهی یافتههای تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. مبنای بررسی و تحلیل این پژوهش چند پژوهش پیمایشی ملی، به ویژه پیمایش ملی رفتارهای فرهنگی ایرانیان و دو پیمایش ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان، که در سالهای 1378، 1379 و 1382 انجام شدهاند، بوده است. یافتههای پژوهش نشان دادند که بین متغیرهای سرمایهی اجتماعی، توسعهی اجتماعی و توسعهی همهجانبهی جامعه، رابطه وجود دارد. پیشفرض پژوهش این بوده است که ضعف سرمایهی اجتماعی باعث عدم توسعهی اجتماعی شده، و این پدیده نیز، به نوبهی خود، میتواند نقش مهمی در عدم توسعهی جامعه داشته باشد. این یافتهها نشان دادند که از نظر برخی عناصر مهم توسعهی اجتماعی، همچون اعتماد به گروههای اجتماعی، مشارکت اجتماعی، پایبندی به ارزشها و هنجارهای اجتماعی، احساس عدالت اجتماعی، تعلق به هویت و فرهنگ ملی و احساس وفاداری به جامعه در جامعهی ایران وضعیت مطلوبی وجود ندارد. در نتیجه، فقدان توسعه در این ابعادِ مهم از زندگیِ اجتماعی، که همان عدم توسعهی اجتماعی است، میتواند توسعهنیافتگی در ابعاد دیگرِ جامعه را به دنبال داشته باشد.
هدایت الله نیکخواه، زهراسادات احمدی بجستانی،
دوره 6، شماره 1 - ( 5-1396 )
چکیده
هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل فرهنگی – اجتماعی موثر بر مشارکت اجتماعی شهروندان بندرعباس بوده است. جامعه آماری پژوهش فوق شامل کلیه افراد 18 سال به بالای ساکن شهر بندرعباس بوده که 400 نفر بر اساس نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای، مورد پرسشگری قرار گرفتهاند. متغیرهای اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، مسئولیتپذیری اجتماعی، احساس بیقدرتی و عوامل فردی به عنوان متغیر مستقل و مشارکت اجتماعی که در دو بخش ذهنی و عینی مورد سنجش قرار گرفته است، به عنوان متغیر وابسته درنظر گرفته شده است. در نهایت یافتههای تحقیق نشان داد که بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، مسئولیتپذیری اجتماعی، احساس بیقدرتی، سن، سطح تحصیلات، وضغیت شغل و درامد با مشارکت اجتماعی شهروندان بندرعباس، رابطه وجود داشته و بین جنس، وضعیت تاهل، و وضعیت بومی بودن با مشارکت اجتماعی شهروندان رابطهای وجود ندارد. همچنین پاسخگویان از نظر ذهنی آمادگی نسبتا بالایی جهت مشارکت اجتماعی داشته اما به لحاظ عینی و عملی مشارکت بسیار پایینی داشتهاند. بنابراین بطورکلی میزان مشارکت اجتماعی شهروندان بندرعباس در حد نسبتا پایینی بوده است.
علی محمد سهراب نژاد، علی گراوند، یارمحمد قاسمی،
دوره 6، شماره 3 - ( 11-1396 )
چکیده
ازرویکردهای نوین جامعهشناسی«سرمایهیاجتماعی» است. در سایر علوم نیز به آن توجّه شده، ارتباط اساس این رویکرد است. از آن به عنوان سرمایهای در کنار سایر سرمایهها(انسانی، مادّی، فیزیکی و ...) نام میبرند. مؤلّفههای اصلی آن هنجارگرایی، اعتماد و مشارکت است. مفاهیم سرمایهی اجتماعی را در نظرات اندیشمندان قدیم میتوان یافت؛ ازجمله سعدی که به سبب سفرهای متعدد با زندگی جوامع عصر خویش آشنایی داشته است. گلستان بعنوان اثری تعلیمی- اخلاقی گزارشگر جامعه واقعی روزگار سعدیاست. این مقاله مؤلّفهی مشارکت را در گلستان به شیوهی اسنادی همراه با تحلیل محتوای کمّی و کیفی بررسی نموده و نشان داده از بین شاخصهای مشارکت، مشارکت اجتماعی بالاترین بسامد را داشته و از نظر نوع مشارکت، مشارکت ابزاری که ردّپای انگیزههای شخصی و کسب منفعت در آن است، دارای بیشترین بسامد میباشد. مشارکت برمبنای تقسیمکار در جایگاه دوم و مشارکت درونسویه که در آن انتظار کمکِ متقابل هست، سومین نوع مشارکت است. بسامد این مشارکتها با توجه به واقعیّتهای پساهجوم غزنویان، سلجوقیان و مغولان که دنیای ویرانی مادی و معنوی زندگی اجتماعی ایرانیان است، طبیعی است. سپس مشارکت برون سویه و مشورتی نمود دارد. مشارکت بر اساسِ تقسیم کار دارای بسامد صفر است و این یافته با ویژگیهای جامعه تمایزنیافته عصر سعدی همخوانی دارد.
فرحناز آهنگ، عبدالمجید ایمانی، نورمحمد یعقوبی،
دوره 9، شماره 2 - ( 8-1399 )
چکیده
با توجه به اهمیت موضوع مشارکت اجتماعی و استفاده از رویکرد اجتماع محور در توسعه جوامع پژوهش حاضر درصدد شناسایی عوامل کلیدی مؤثر بر مشارکت اجتماعی در سازمانهای اجتماع محور پیشگیری از اعتیاد با رویکرد سناریونویسی میباشد. پژوهش در رهیافت قیاسی استقرایی و به صورت کمی و کیفی است که از حیث ماهیت اکتشافی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری هر دو مرحله کیفی و کمی خبرگان فعال در حوزه پیشگیری اجتماع محور از اعتیاد بودند که از طریق نمونهگیری گلوله برفی، نمونه هر دو مرحله انتخاب شد. برای گردآوری دادههای در مرحله کیفی از مطالعات کتابخانهای، پژوهشهای معتبر در راستای موضوع و مصاحبه با نمونه پژوهش استفاده شد. در مرحله کمی دادهها به کمک دو پرسشنامه میک مک و تحلیل وضعیت جمعآوری گردید. در این پژوهش برای سنجش روایی، ضمن استفاده از روایی صوری، از کنش متقابل سهگانه استفاده شد و دادهها با کمک نرم افزارهای اسپیاساس، میکمک و سناریوویزارد تحلیل گردید. مطابق یافتههای پژوهش 9 عامل بهعنوان عوامل کلیدی مؤثر بر مشارکت اجتماعی، 30 وضعیت محتمل برای 9 عامل و دو دسته سناریوهای پیشبرنده و بازدارنده برای مشارکت اجتماعی در سازمانهای اجتماع محور پیشگیری از اعتیاد شناسایی شد.
دکتر محمد خادمی کله لو، آقا بهروز رحیمی،
دوره 10، شماره 1 - ( 5-1400 )
چکیده
هدف پژوهش حاضر، ارائه ی چارچوب مدل کسبوکار دانشگاهی به عنوان راهکاری در جهت همکاری دانشگاهها با کسبوکارها است. روش پژوهش حاضر مطالعه ی موردی کیفی و از روش تحقیق تحلیل مستندات و گروههای کانونی جهت جمعآوری دادهها استفاده شده است. در بخش مستندات، 60 سند مرتبط با مدلهای کسبوکار دانشگاهی انتخاب و تحلیل شدند. همچنین در بخش گروههای کانونی 5 نفر از خبرگان حوزه ی کسبوکار و دانشگاه با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند. بهمنظور تجزیهوتحلیل دادهها از مهمترین تکنیکهای بازخوانی متون و مطالعه منابع شامل، طبقهبندی و جداول مفهومی و تقلیل دادهها استفاده شد. بهمنظور بررسی اعتبار یافتهها از معیارهای خود بازبینی محقق در طی فرآیند جمعآوری و تحلیل دادهها و همچنین از توسعه و توصیف غنی دادهها جهت اطمینان از قابلیت انتقالپذیری بهره گرفته شد. نتایج تحلیل و بررسی مدلهای کسبوکار نشان داد، دانشگاهها میتوانند به منظور اثربخشی اجتماعی و اقتصادی در جامعه در قالب مدلهای کسبوکار، در کارکردهای اصلی خود بازنگری و تجدیدنظر کنند. همچنین نتایج تدوین چارچوب مدل کسبوکار دانشگاهی نشان داد، همکاری دانشگاهها و کسبوکارها را میتوان ذیل پنج سطح شامل فرآیندی، عواملی، محیطی، اقدام و ذی نفعان تعریف کرد. به طور کلی، دانشگاه هایی که درصدد اثربخشی اجتماعی و اقتصادی در جامعه هستند می توانند با اقتباس چارچوب مذکور و همچنین اقدامات توصیه شده در این پژوهش، بستر و زمینه ی اجرایی چارچوب کسب وکار خود را فراهم سازند.
اقای علیرضا کول، دکتر علیرضا اسماعیلی، دکتر رحمت اله امیراحمدی،
دوره 10، شماره 1 - ( 5-1400 )
چکیده
هدف پژوهش حاضر، بازیابی و تحلیل معانی مفهوم فرهنگ آپارتمان نشینی از نگاه ساکنان آپارتمان می باشد. به این منظور از روش تحقیق کیفی (توصیفی-تحلیلی) استفاده گردیده است. جامعه مورد بررسی پژوهش حاضر، ساکنان آپارتمان در مناطق 2و9 شهر مشهد می باشند. حجم نمونه ی پژوهش، تعداد 21 نفر از ساکنان آپارتمان نشین مبتنی بر اشباع نظری تعیین، که به شیوه نمونه گیری هدف مند دنبال گردیده است. ابزار گردآوری دادهای پژوهش، مصاحبه ی باز و نیمه ساخت یافته انتخاب گردیده است. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار maxqda استفاده شده است. داده های پژوهش به روش تحلیل تماتیک مورد واکاوی قرار گرفته اند. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که مقولات: روابط اجتماعی سازنده، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، تنوع فرهنگی، سبک نوین زندگی، از جمله شاخص ها و معیارهایی هستند که از طرف ساکنین در قالب فرهنگ آپارتمان نشینی تعریف شده و بر رفتار افراد در محیط های زندگی جمعی بیشترین تأثیر را دارند. درنتیجه اگر ساکنان در دو بعد عملکردی و ساختاری بر پایه ی ارزش ها و هنجارهای یذیرفته شده ی ایرانی- اسلامی عمل نمایند، بهبود فرهنگ زندگی جمعی و نهادینه کردن آن در تعاملات زندگی روزمره جهت تغییر در عادت واره های رفتاری ساکنان فراهم می گردد.
آقای مهدی نقوی علایی، دکتر مهری بهار،
دوره 10، شماره 3 - ( 10-1400 )
چکیده
مقالۀ حاضر با هدف شناخت و توصیف معنی امر خیر در کتابهای درسی مطالعات اجتماعی دورۀ متوسطه اول انجام گرفته است. روش شناسی این مقاله بر اساس تحلیل محتوا با رویکرد تلفیقی کمی و کیفی میباشد. با توجه به یافتههای به دست آمده مشخص گردید؛ 1- خیر به مثابه مشارکت عمومی و اجتماعی 2- خیر به مثابه امری فراجنسیتی 3- خیر به مثابه عملی فراانسانی و وجدان جمعی 4- خیر به مثابه امری دولتی 5- خیر به مثابه امری دینی و خداپسندانه میباشد. همچنین نتایج یافتهها در پژوهش نشان داد، از مجموع 249 مورد موضوع مربوط به مؤلفههای امر خیر در کتب مطالعات اجتماعی دورۀ متوسطۀ اول، 175 مورد برابر با (3/70 درصد) به صورت متن، 5 مورد برابر با (2 درصد) به صورت تصویر و 69 مورد برابر با (7/27 درصد) با متن و تصویر ارایه شده است. و از میان 249 مورد موضوع مربوط به مؤلفههای ششگانه امر خیر در کتب مطالعات اجتماعی دورۀ اول بر حسب پایۀ تحصیلی، 84 مورد برابر با (7/33 درصد) مربوط به پایۀ هفتم، 96 مورد برابر با (6/38 درصد) مربوط به پایۀ هشتم و 69 مورد برابر با (7/27 درصد) مربوط به پایۀ نهم بوده است.
محسن صفاریان، علی مرادی،
دوره 11، شماره 3 - ( 11-1401 )
چکیده
این مطالعه به بررسی رابطۀ بین میزان آگاهی مردم از حقوق شهروندی و تمایل آنها به مشارکت اجتماعی با تأکید بر شهروندان بالای 21 سال شهر کرمانشاه می پردازد. روش مورد استفاده در این پژوهش از لحاظ رویکرد کمی است و از نظر هدف کاربردی است. به لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعۀ مورد مطالعه شهروندان بالای 21 سال شهر کرمانشاه هستند که با توجه به گستردگی جامعۀ آماری؛ تعداد 400 نفر با استفاده از نرم افزار SPSS Sample Power انتخاب شدند و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات از پاسخگویان، پرسشنامۀ محقق ساخته بود که برای روایی آن از روایی صوری و روایی سازه و برای پایایی آن از تکنیک آلفای کرونباخ استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج همبستگی نشان می دهد بین تمایل به مشارکت اجتماعی و میزان آگاهی مردم از حقوق شهروندی در بعد حقوق مدنی، همبستگی معنی دار مستقیم اما ضعیف (202/0=r) ، بعد حقوق سیاسی، همبستگی معنیدار مستقیم اما ضعیف (162/0=r)، بعد حقوق اقتصادی اجتماعی (04/0=r) عدم همبستگی و بعد حقوق فرهنگی گروهی برابر (50/0=r) همبستگی معنی دار متوسط و مستقیم وجود دارد. در نهایت همبستگی بین میزان آگاهی از حقوق شهروندی و میزان مشارکت اجتماعی برابر (31/0=r) بوده است که این همبستگی معنی دار مستقیم اما ضعیف است. میتوان نتیجه گرفت که مقدار مذکور با صفر دارای تفاوت معنادار بوده و نتایج به دست آمده از نمونه؛ به دلیل این که روش نمونه گیری احتمالی می باشد، قابلیت تعمیم به جامعۀ آماری را دارد. نتایج حاصل از معادلۀ رگرسیونی نشان می دهد متغیر آگاهی مردم از حقوق شهروندی میزان 31/0 از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند.
پیمان آرامش صدیق، سید عبدالمجید بحرینیان، احمد منصوری،
دوره 12، شماره 3 - ( 12-1402 )
چکیده
بنا بر اعلام سازمان بهداشت جهانی، عوامل اجتماعی-روانی تأثیر 85 درصدی بر سلامت دارد. بیماری، نتیجۀ تعامل عوامل سه گانۀ جامعه شناختی، روانشناختی و زیستی است. این مطالعه در زمینۀ بررسی عوامل اجتماعی و روانشناختی، به عنوان زمینۀ ابتلای بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید است. هدف اصلی این پژوهش، شناخت عوامل جامعه شناختی و عوامل روانشناختی در ایجاد زمینۀ ابتلای بیماران به آرتریت روماتویید است. روش پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی از نوع علی- مقایسه ای و پس رویدادی است. جهت تحلیل متغیرهای جامعه شناسی از آزمون همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره و آنالیز واریانس استفاده گردید. جامعۀآماری این تحقیق، 127 نفر از بیماران زن مبتلا به آرتریت روماتوئید کلینیک روماتولوژی بیمارستان امام خمینی در سالهای 1388-1400 و 127 نفر از افراد سالم هستند که پس از تشخیص گذاری روماتولوژیست، بیماران با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار سنجش اختلالات روانشناختی، پرسشنامۀ فرم بلندطرحواره های ناسازگار یانگ و پرسشنامۀ راهبردهای مقابله ای لازاروس می باشد. پرسشنامۀ عوامل اجتماعی در تعیین متغیرهای جامعه شناختی نیز محقق ساخته است.. در تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات، از نرم افزار Spss22 استفاده گردید. مطابق نتایج آزمون رگرسیون چند متغیره، شش متغیر اجتماعی 1 . طبقۀ اقتصادی پایین 2.سبک زندگی 3. آسیب خانوادۀ بالا 4 . حمایت عاطفی پایین 5. مشارکت اجتماعی پایین و 6. تحصیلات پایین، تأثیرمعنی داری بر ایجاد زمینۀ روانشناختی و زمینۀ ابتلای به بیماری آرتریت روماتویید داشتند. همچنین نتایج نشان داد که همۀ بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید در این پژوهش، دارای طرحواره های ناسازگار اولیه و راهبردهای مقابله ای ناسازگار بودند، اما افراد سالم فاقد آن بودند.