|
|
|
|
جستجو در مقالات منتشر شده |
|
|
6 نتیجه برای کیفیت زندگی
تقی آزاد ارمکی، مهدی مبارکی، زهره شهبازی، دوره 1، شماره 1 - ( 5-1391 )
چکیده
چکیده
این جستار با هدفِ بررسی و شناسایی شاخصهای کاربردی توسعه اجتماعی، به مطالعه و کنکاش در رابطه با مفهوم توسعه اجتماعی در سطوح بین المللی و ملی پرداخته است. روش این مطالعه با توجه به اهداف و سوالات تحقیق، توصیفی و کیفی میباشد که در دو مرحله کتابخانهای و همچنین تکنیک دلفی صورت گرفته است. حجم نمونه مطالعه(روش دلفی) از 30 نفر از صاحبنظران آکادمیک و متولیان اجرایی حوزه توسعه اجتماعی که به شکل غیر تصادفی انتخاب شدهاند، تشکیل شده است. در نهایت بر اساس محاسبه شاخصهای اجماع، اهمیت و اولویت در فرایند تکنیک دلفی، مفهوم توسعه اجتماعی با عنوانِ کیفیت سیستم اجتماعی از طریق نهادینه کردن اخلاق توسعه علی الخصوص "اخلاق توسعه اجتماعی" برای حصول به "همبستگی (وفاق) اجتماعی" و "عدالت اجتماعی" در جهت بالا بردن "سطح کیفیت زندگی" و افزایش ضریب "امنیت اجتماعی" تعریف و تعبیر گشت. نهایتا، توسعه اجتماعی بر اساس منطقِ علمیِ شاخص سازی، به ابعاد پنجگانه و همچنین خرده ابعاد مرتبط با آن تقسیم بندی شد.
صدیقه لطفی، علی مهدی، معصومه محدیان بهنمیری، دوره 1، شماره 2 - ( 8-1391 )
چکیده
امروزه بیشتر شهرها با سطح
فزایندهای از تبعات منفی ناشی از رشد سریع مواجه هستند که این خود سلامت عمومی
شهروندان را تهدید میکند. به همین علت، فکر شهر سالم در پژوهشهای شهری معاصر اهمیت زیادی یافته و از ظرفیت
مطالعاتی بسیاری برخوردار شده است. پژوهش حاضر نیز با علم به اهمیت این مقوله، برای
بررسی این فکر به مطالعه شاخصهای مختلف
شهر سالم در منطقهی دو شهر قم که بهعنوان منطقهی پرجمعیت، مهاجرپذیر میباشد،
پرداخته است. روش مطالعه در این پژوهش توصیفی – تحلیلی است و دادههای مورد نیاز بهصورت
میدانی گردآوری شده است. مسائلی چون بهداشت محیطی، کاربری و وضعیت دسترسیها به خدمات، مبلمان، زیبایی شهری، امنیت اجتماعی، مسکن و
...، مورد پرسش قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار SPSS دادهها
مورد پردازش قرار گرفته است. نتایج تحقیق با انجام آزمونهای محتلف آماری مانند، تحلیل واریانس یکطرفه (ANOVA)، توکی (Tukey) و آزمون تی، مورد بررسی قرار
گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که شاخصهای مورد مطالعه در کل منطقه، بهویژه در نواحی
سه و چهار آن به جهت وضعیت نامناسب اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ساکنین و نیز عملکرد
نامناسب مدیریت شهری و نهادهای ذیربط در وضعیت شهر سالم قرار ندارند.
علی رحمانی فیروزجاه، سعدیه سهرابی، دوره 1، شماره 2 - ( 8-1391 )
چکیده
امروزه
مقولهی کیفیت زندگی به شکل وسیعی با مفهوم رفاه، روابط اجتماعی، اعتماد و
مشارکت اجتماعی ارتباط پیدا کرده است که میتواند بسترساز تقویت سرمایهی اجتماعی شود.
برای بررسی این رابطه به تحلیل ثانویهی دادههای موجود دربارهی زندگی مطلوب در شهر تهران پرداخته شده که از سوی جهاد
دانشگاهی (مرکز افکارسنجی
دانشجویان ایران – ایسپا) و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی
و درمان ایران با حجم نمونهی 20670 نفر در مناطق مختلف شهر تهران به روش پیمایش
انجام شده است. در تحقیق حاضر 59 درصد پاسخگویان دارای کیفیت زندگی متوسط بودند که
بیشترین امتیاز را دربارهی سرمایهی اجتماعی و ابعاد آن یعنی اعتماد اجتماعی،
مشارکت اجتماعی به خود اختصاص
دادهاند و میزان این سه متغیّر در انواع کیفیت زندگی متفاوت و معنادار است. نتیجهی
تحقیق پس از تجزیه و تحلیل یافتهها از راه محاسبهی ضرایب تحلیل مسیر حاکی از این
است که از مجموعهی عوامل مؤثر
بر سرمایهی اجتماعی، کیفیت زندگی متوسط با ضریب همبستگی 58/. بیشترین تأثیر را
داشته است. در نتیجه کیفیت زندگی متوسط موجب افزایش همبستگی و شعاع ارتباطی افراد میشود و بهدنبال خود برای
آنها اعتماد را بههمراه میآورد و سرانجام تمامی این عوامل موجب افزایش سرمایهی
اجتماعی میشوند.
علی اصغر فیروزجاییان، محسن دهقان حداد، دوره 3، شماره 4 - ( 2-1394 )
چکیده
در این مقاله درصدد بررسی ارتباط و تأثیر کیفیت زندگی عینی برکیفیت زندگی ذهنی در میان جمعیت شهری بالای 15 سال شهرستان آمل هستیم. دادههای مورد نیاز با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه از میان نمونهی آماری 384 نفر جمعآوری شدهاند. یافتههای توصیفی تحقیق نشان داد که وضعیت دو بعد کیفیت زندگی عینی و ذهنی و بیشتر شاخصها و متغیّرهای تشکیل دهندهی آن در شهر آمل زیر سطح متوسط قرار دارند که نشان دهندهی وضعیت نامناسبی است. یافتههای تبیینی تحقیق نشان داد که تمامی فرضیات تحقیق (فرضیهی اصلی و فرضیات فرعی) به غیر از فرضیهی سن تأیید شدند. در تحلیل رگرسیون چندگانه هم فقط متغیّرهای اصلی وارد شدند که ضریب تعیین (R2) برابر 483/0 بود که نشان میدهد مجموعهی متغیّرهای مستقل اصلی3/48 درصد از واریانس و تغییرات متغیّر وابسته را تبیین کردند که مقدار مناسبی است. برای بررسی توأمان تأثیرات مستقیم، غیرمستقیم و کل متغیّرهای مستقل بر متغیّر وابسته هم از تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج این مطالعه اهمیت مطالعهی هم زمان و ارتباط و تأثیر عمیق میان کیفیت عینی و ذهنی زندگی را به جای استفادهی جداگانه از یکی از این رویکردها را آشکار میکند.
جواد علیبیگی، یارمحمد قاسمی، حسین مهدی زاده، دوره 5، شماره 4 - ( 2-1396 )
چکیده
در مقاله حاضر تلاش شده با استفاده از شاخصهای ذهنی، سطوح و اختلاف کیفیت زندگی در 9 سکونتگاه روستایی دهستان زنگوان تعیین شود و ارتباط آن با میزان جمعیت روستاها مشخص گردد. تحقیق حاضر بر مبنای روش توصیفی - تحلیلی و بر اساس هدف از نوع مطالعات کاربردی است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل همه روستاهای دارای بیست خانوار و بیشتر دهستان زنگوان است. تعداد نمونهها با بهرهگیری از فرمول کوکران، تعداد 248 خانوار به صورت نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شدهاند. شاخصها و گویههای مورد در چهار بعد اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و محیطی انتخاب شدهاند. تجزیه و تحلیل دادههای بدست آمده از پرسشنامه بهوسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون T و تحلیل واریانس صورت گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از نامناسب بودن وضعیت شاخصهای کیفیت زندگی در روستاهای دهستان زنگوان دارد، بهطوری که بر اساس دیدگاههای جامعه نمونه، کیفیت آموزش، کیفیت اوقات فراغت، کیفیت محیط مسکونی، کیفیت زیرساختها، کیفیت درآمد و اشتغال، کیفیت محیطی پایینتر از حد متوسط ارزیابی شدهاند. مؤلفه کیفیت سلامت و امنیت در حد متوسط است. همچنین، در این پژوهش رابطه معناداری مثبتی بین جمعیت و سطح کیفیت زندگی در روستاهای مورد مطالعه مشاهده گردید.
آقای محمدعلی امیرپورسعید، دکتر محمود شارع پور، دکتر صدیقه لطفی، دوره 11، شماره 4 - ( 2-1402 )
چکیده
افزایش سرمایۀ اجتماعی در دراز مدت اثرات مهمی بر ذهنیت ساکنین محله، اعتماد متقابل، همبستگی، مشارکت در امور محله و... می گذارد و زمانی که این مهم محقق شود، به تبع آن کیفیت زندگی در آن محله، رو به رشد خواهد بود و در بعد ذهنی و عینی باعث تقویت کیفیت زندگی در بین اهالی آن محله خواهیم بود. در همین راستا در پژوهش حاضر تلاش شد تا با رویکردی جامعه شناختی و با روش پیمایش، به سنجش میزان سرمایۀ اجتماعی و سطح کیفیت زندگی در بین ساکنین محله های شهر رفسنجان پرداخته شود و در نهایت بررسی تأثیر سرمایۀ اجتماعی بر روی کیفیت زندگی آنان را مورد مطالعه و بررسی قرار دهیم. در این پژوهش، تمامی ساکنین 18 سال به بالا جزء جمعیت آماری قرار گرفتند و از بین آنها طبق فرمول کوکران، تعداد 383 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامۀ محقق ساخته بوده است و توصیف و تحیل داده ها توسط نرم افزار Spss انجام شده است. نتایج یافته های پژوهش نشان می دهد تفاوت معناداری بین زنان و مردان از لحاظ میزان سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی وجود ندارد.، امّا تفاوت معناداری بین گروه های درآمدی و میزان سرمایۀ اجتماعی و کیفیت زندگی آنها وجود دارد. همچنین بین مدت زمان های مختلف سکونت افراد و میزان سرمایۀ اجتماعی و کیفیت زندگی آنها نیز تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج بررسی رگرسیون چندگانه نشان می دهد که 508/0 بین متغیرهای تحقیق همبستگی وجود دارد. همچنین حدود 25 درصد از تغییرات متغیر وابسته توسط متغیر سرمایۀ اجتماعی پیش بینی می شود و اعتماد در بین مؤلفه های سرمایۀ اجتماعی، بیشترین تأثیر را بر روی کیفیت زندگی ساکنین محلات شهر دارد.
|
|
|
|
|
|