|
|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
5 نتیجه برای دهقان
علی اصغر فیروزجاییان، محسن دهقان حداد، دوره 3، شماره 4 - ( 2-1394 )
چکیده
در این مقاله درصدد بررسی ارتباط و تأثیر کیفیت زندگی عینی برکیفیت زندگی ذهنی در میان جمعیت شهری بالای 15 سال شهرستان آمل هستیم. دادههای مورد نیاز با استفاده از روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه از میان نمونهی آماری 384 نفر جمعآوری شدهاند. یافتههای توصیفی تحقیق نشان داد که وضعیت دو بعد کیفیت زندگی عینی و ذهنی و بیشتر شاخصها و متغیّرهای تشکیل دهندهی آن در شهر آمل زیر سطح متوسط قرار دارند که نشان دهندهی وضعیت نامناسبی است. یافتههای تبیینی تحقیق نشان داد که تمامی فرضیات تحقیق (فرضیهی اصلی و فرضیات فرعی) به غیر از فرضیهی سن تأیید شدند. در تحلیل رگرسیون چندگانه هم فقط متغیّرهای اصلی وارد شدند که ضریب تعیین (R2) برابر 483/0 بود که نشان میدهد مجموعهی متغیّرهای مستقل اصلی3/48 درصد از واریانس و تغییرات متغیّر وابسته را تبیین کردند که مقدار مناسبی است. برای بررسی توأمان تأثیرات مستقیم، غیرمستقیم و کل متغیّرهای مستقل بر متغیّر وابسته هم از تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج این مطالعه اهمیت مطالعهی هم زمان و ارتباط و تأثیر عمیق میان کیفیت عینی و ذهنی زندگی را به جای استفادهی جداگانه از یکی از این رویکردها را آشکار میکند.
مهناز فرهمند، اکرم دهقانی فیروزآبادی، فاطمه دانافر، دوره 6، شماره 4 - ( 2-1397 )
چکیده
این مقاله درصدد واکاوی این مسئله است که چه عواملی برگرایش نوجوانان به رفتارهای نو در بین دختران دبیرستانی شهرستان میبد نقش داشته اند. تحقیق حاضر باتکنیک پیمایش و دادهها باابزار پرسشنامه جمع آوری شده اند. جامعه آماری تحقیق، دانشآموزان دختر مقطع متوسطه شهر میبد در سال تحصیلی 1394-1393 بود. تعداد 384 نفر به عنوان نمونه بر اساس فرمول کوکران و به روش نمونهگیری طبقهای متناسب انتخاب شد. اعتبار ابزار به وسیله روش اعتبار محتوا مورد تأیید قرار گرفت. برای سنجش پایایی ازضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. گرایش به رفتارهای نو در چهار بعد تمایل به فعالیتهای فراغتی مدرن، تمایل به مدیریت بدن، تمایل به رفتارهای کلامی نو و تمایل به ارتباط با جنس مخالف سنجیده شد. یافتههای تحقیق نشان داد که ازمیان متغیرهای مورد بررسی، سن، فردگرایی، مادی گرایی، برابرگرایی جنسیتی، همنوایی با دوستان و نوگرایی والدین رابطه معناداری با میزان گرایش به رفتارهای نو داشتند. همچنین نتایج رگرسیون چندگانه از نقش معنادار پنج متغیر مادیگرایی، فردگرایی، نوگرایی والدین، برابرگراییجنسیتی، سن حمایت کرد که در این میان مادیگرایی و فردگرایی بیشترین نقش را در تبیین متغیر گرایش به رفتارهای نوجوانان ایفا کرد.
دکتر ناصر پوررضا کریم سرا، دکتر حسین دهقان، دوره 10، شماره 1 - ( 5-1400 )
چکیده
ساختارهای اجتماعی جامعه، شبکهای است از مجموعه ی افراد و پیوندهای بین آنان، کنشگران و گروه ها و به همین دلیل بهترین روش برای بررسی ساختار اجتماعی، شناخت روابط بین اعضای آن ساختار است. این تحقیق در راستای پاسخ به این پرسش انجام شده که مراجعه به مگامال ها و مجتمع های تجاری بزرگ چه تأثیری بر شبکه های اجتماعی (خویشاوندی، پیوندی ضعیف و محلی) دارد. نمونه ی آماری تحقیق حاضر 416 نفر بودهاند که از سه مجتمع تجاری واقع در شهر تهران و مغازههای محلی واقع در شعاع 500 متری این مراکز خرید برای نمونه گیری انتخاب شدهاند. روش نمونهگیری سیستماتیک بوده و داده ها از طریق مصاحبه جمع آوری شده است. یافتههای تحقیق نشان می دهد، مراجعه به مگامال با ضریب استاندارد 168/0 بر شبکه ی اجتماعی خانواده تأثیر مثبت دارد و برعکس مراجعه به مگامال با ضریب استاندارد 145/0- بر شبکه ی اجتماعی محلی تأثیر منفی داشته است. همچنین شبکه ی اجتماعی محلی با ضریب 640/0 تأثیر مثبت بر شبکه اجتماعی ضعیف دارد. از سوی دیگر شبکه ی اجتماعی خانواده با ضریب 081/0 تأثیر مثبت بر شبکه ی اجتماعی ضعیف داشته است.
آرمان حیدری، حمید صداقت، حمیده دهقانی، ابراهیم فتاح پور، دوره 10، شماره 3 - ( 10-1400 )
چکیده
بعد از ظهور، تشدید و گسترش مدرنیته، نسبت میان دین – دینداری و توسعه از ماندگارترین و شدیدترین چالش های فرهنگی، علمی، سیاست گذاری و امور روزانۀ افراد بوده است. در ایران نیز، با وقوع دو انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی و ظهور تفکرات و جریان های دینی لیبرال و اصول گرای مذهبی این چالش ظهور و تشدید یافته است. در ایران، نسبت دین و مدرنیته و بحث ها و چالش های مربوط، بیشتر در سطح بینشی و یا در سطح پیمایشی خرد تحلیل و مطالعه شده اند. ازاین رو هدفِ مطالعه حاضر بررسیِ رابطۀ بین سطح توسعه یافتگی اجتماعی و فرهنگی و میزان دینداریِ آیینی در سطح استانی است. روش پژوهش، روش اسنادی از نوع تحلیل ثانویه بوده است. ابتدا سطح توسعۀ اجتماعی و فرهنگی استان های مختلف و میزان دینداریِ آیینی آنها محاسبه؛ سپس رابطۀ بین دو متغیر بررسی گردیده است. خوشه بندی استان ها بر اساس شاخص های توسعۀ اجتماعی و فرهنگی و دینداری با روش k- means cluster صورت گرفت. بر اساس نتایج تحقیق، در سطح انفرادی، به استثنای خراسان رضوی و کردستان، به ترتیب، همۀ استان هایی که رتبۀ بالاتری از نظر شاخص های توسعهیافتگیِ فرهنگی و اجتماعی دارند رتبۀ پایین تری در میزان دینداری مناسکی دارند. همچنین در سطح تجمعی، نیز استان های با سطوح توسعه یافتگی پایین و متوسط میزان دینداری بالاتری از استان های توسعه یافته دارند؛ اما تفاوت دینداری استان های کمتر توسعه یافته با توسعه یافته متوسط و توسعه یافته متوسط با توسعه یافته از نظر آماری معنی دار نیست.
خانم فروزان کارخانه، دکتر حسن رضا یوسفوند، دکتر حسین دهقان، دوره 11، شماره 1 - ( 5-1401 )
چکیده
نابرابری اجتماعی شامل کمبود و یا فقدان دسترسی افراد در جامعۀ انسانی به موقعیت ها و فرصت های برابر اقتصادی، فرهنگی، آموزشی، بهداشتی، قومی و... بوده و جوامع مبتلا به نابرابری اجتماعی-اقتصادی همواره با تهدیدها، ناهنجاری ها، آسیب های اجتماعی و نارضایتی عمومی در ابعاد فردی و اجتماعی مواجه هستند. از این رو، بررسی جامعه شناختی این پدیده امری ضروری و هدف پژوهش حاضراست. روش پژوهش، از نظر هدف از نوع پژوهش های کاربُردی و از نظر ماهیتی روش تحقیق کیفی است که مصاحبه با 20 نفر از مطلعین در استان های هدف تحقیق، به روش پدیدارشناسی صورت گرفته، نمونه گیری هدفمند، ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبۀ عمیق ساختارنیافته، مشاهدۀ مشارکتی و یادداشت های میدانی بودهاند .یافته های پژوهش نشان می دهد که نابرابری های اجتماعی، از سویی موجب بروز فقر می شوند و از سوی دیگر، خاستگاه بروز کشمکش ها و تضادهای اجتماعی می گردند. لذا مهم ترین پیامد نابرابری های اجتماعی؛ شکاف طبقاتی، ایجاد اختلال در نظم و انسجام و همبستگی اجتماعی یک جامعه است که به تبع آن، احساس محرومیت نسبی و احساس بی عدالتی اجتماعی در افراد به وجود می آید. تم های حاصل از تجربۀ زیستۀ نابرابری اجتماعی- اقتصادی که در بین مردمان ساکن استان های غرب کشور استخراج شده اند، حاکی از وجود تبعیض و نابرابری اجتماعی و اقتصادی در این استان هاست که آمارها نیز این مهم را تأیید می کند. نابرابری اقتصادی منجر به کاهش مشارکت اجتماعی در سطح جامعه می شود. نابرابری های اجتماعی در اثر گسترش و نفوذ جهانی عمیق تر شده و با افزایش نابرابری های اجتماعی پدیدۀ توسعه نیافتگی به نحو بارزی عوارض نامطلوب خود را آشکار ساخته است.
|
|
|
|
|
|