|
|
|
 |
جستجو در مقالات منتشر شده |
 |
|
6 نتیجه برای امنیت اجتماعی
تقی آزاد ارمکی، مهدی مبارکی، زهره شهبازی، دوره 1، شماره 1 - ( 5-1391 )
چکیده
چکیده
این جستار با هدفِ بررسی و شناسایی شاخصهای کاربردی توسعه اجتماعی، به مطالعه و کنکاش در رابطه با مفهوم توسعه اجتماعی در سطوح بین المللی و ملی پرداخته است. روش این مطالعه با توجه به اهداف و سوالات تحقیق، توصیفی و کیفی میباشد که در دو مرحله کتابخانهای و همچنین تکنیک دلفی صورت گرفته است. حجم نمونه مطالعه(روش دلفی) از 30 نفر از صاحبنظران آکادمیک و متولیان اجرایی حوزه توسعه اجتماعی که به شکل غیر تصادفی انتخاب شدهاند، تشکیل شده است. در نهایت بر اساس محاسبه شاخصهای اجماع، اهمیت و اولویت در فرایند تکنیک دلفی، مفهوم توسعه اجتماعی با عنوانِ کیفیت سیستم اجتماعی از طریق نهادینه کردن اخلاق توسعه علی الخصوص "اخلاق توسعه اجتماعی" برای حصول به "همبستگی (وفاق) اجتماعی" و "عدالت اجتماعی" در جهت بالا بردن "سطح کیفیت زندگی" و افزایش ضریب "امنیت اجتماعی" تعریف و تعبیر گشت. نهایتا، توسعه اجتماعی بر اساس منطقِ علمیِ شاخص سازی، به ابعاد پنجگانه و همچنین خرده ابعاد مرتبط با آن تقسیم بندی شد.
امیر رستگار خالد، سمیه آران دشتی آرانی، زهرا صادقی آرانی، دوره 1، شماره 4 - ( 2-1392 )
چکیده
در میان انواع روابطی که یک فرد در جامعه با دیگران دارد، ارتباط با همسایگان نیز یکی از این روابط است
و در بستر همین روابط همسایگی است که پدیدهای به نام سرمایهی اجتماعی همسایگی نیز رقم میخورد که
متشکل از ابعاد عینی (شبکهی روابط و تعاملات، انسجام رابطهای، مشارکت اجتماعی) و ابعاد ذهنی (اعتماد
اجتماعی، انسجام ارزشی، حمایت اجتماعی و نزدیکی اجتماعی) است. وجود این نوع خاص از سرمایهی
اجتماعی دارای پیامدهای مهمی در زندگی اجتماعی افراد است که مهمترین آنها عبارتاست از: وجود امنیت
اجتماعی، کنترل اجتماعی و رضایت از محلهی مسکونی افراد. در این زمینه، این پژوهش با حجم نمونهی 384 نفر
در شهر آران و بیدگل (منطقهی آران)، انجام گرفته است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و دادههای
و با بهکارگیری روشهای آماری مانند توزیع spss جمعآوری شده از طریق پرسشنامه با استفاده از نرمافزار
فراوانی، ضریب همبستگی پیرسون، اسپیرمن، رگرسیون خطی و... توصیف و تحلیل شده است. نتایج تحقیق
حاکی از آن است که میان سرمایهی اجتماعی همسایگی و هر یک از پیامدهای اصلی مرتبط با آن رابطهی مستقیم
و معنیداری برقرار است و در میزان سرمایهی اجتماعی همسایگی در هریک از بافتهای مختلف اعم از قدیمی
و نوساز تفاوتی مشاهده نمیشود.
یارمحمد قاسمی، بهروز سپیدنامه، اسحاق قیصریان، دوره 3، شماره 3 - ( 11-1393 )
چکیده
مقدمه: جوانان به عنوان مهمترین سرمایهی انسانی نقشی اساسی در توسعهی هر جامعه ایفا میکنند و سرمایهی اجتماعی به عنوان مهمتریٱن مقوله در افزایش عملکرد جوانان و تعالی نقش آنان در بهسازی جامعه به شمار میرود. کاهش میزان سرمایهی اجتماعی جوانان منجر به کم رنگ شدن نقش آنان در توسعهی جامعه خواهد شد. بر این اساس اطلاع از میزان سرمایهی اجتماعی جوانان میتواند برنامهریزان اجتماعی را در رفع کاستیها یاری رساند. مقالهی حاضر برای پاسخدادن به این سؤال محوری تنظیم شده است: میزان انواع سهگانهی سرمایهی اجتماعی جوانان استان ایلام در چه حدّی است؟ مبنای نظری مقاله، تئوریهایی است که سرمایهی اجتماعی را در سه بُعد درون گروهی، برونگروهی و ارتباطی تبیین کردهاند. روش: روش تحقیق از نوع توصیفی کاربردی است و اطلاعات آماری با نمونهگیری از جامعهی آماری جوانان استان و با بهرهگیری از نمونهگیری مطبق متناسب با حجم جمع آوری شده است. یافتهها: یافتههای پژوهش، نشان میدهد میانگین سرمایهی اجتماعی جوانان استان ایلام در حدّ متوسط است. میانگین سرمایهی اجتماعی دو جنس نیز تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. بیشترین سطح سرمایهی اجتماعی جوانان مربوط به مشارکت سیاسی، وساطت اجتماعی و کمترین آن مربوط به میزان بهرهگیری از رسانههای ارتباط جمعی، مشارکت انجمنی و مداخله مدنی است. رتبهبندی انواع سهگانهی سرمایهی اجتماعی به ترتیب میانگین نمرات کسب شده شامل: سرمایهی ارتباطی، درونگروهی و برونگروهی است. میانگین هر کدام از انواع سرمایهی اجتماعی نزد پاسخگویان در حدّ متوسط است. بحث: میان میزان سرمایهی اجتماعی پاسخگویان زن و مرد تفاوت معنیداری مشاهده شده است هر چند که سطح معنیداری بیان کنندهی وجود تفاوت میان میزان سرمایهی اجتماعی مردان (88/2) و زنان (80/2) و اختلاف میانگین به میزان 85/0 به نفع مردان است. سایر فرضیات تحقیق که داعیهدار وجود رابطه میان: محل سکونت (شهر- روستا)، وضعیت تأهّل، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، در قید حیات بودن والدین، محل سکونت قبلی و سابقهی سکونت در محله و سرمایهی اجتماعیاند، مورد تأیید قرار نگرفتند.
سوده مقصودی، محمدحسن شمس الدینی مطلق، دوره 5، شماره 1 - ( 5-1395 )
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و ابعاد آن با امنیت اجتماعی می باشد. روش تحقیق توصیفی – تبینی، از نوع پیمایش و با استفاده از پرسشنامه همراه با مصاحبه صورت پذیرفته است. جامعه ی آماری تحقیق ساکنان بالای 18 سال شهر کرمان بوده که با بهره گیری از فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای تعداد 384 نفر انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار Spss16 و برای بررسی فرضیات از آزمون پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر استفاده شد.
یافته ها نشان داد که امنیت اجتماعی پاسخگویان در حد متوسط است. بین اعتماد اجتماعی، حمایت اجتماعی و شبکه اجتماعی با امنیت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. این در حالی است که رابطه معناداری بین عضویت در نهادهای داوطلبانه و هنجارهای بده و بستان با امنیت اجتماعی مشاهده نشد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که در مجموع، متغیرهای مستقل توانسته اند 17 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند. به علاوه، طبق نتایج تحلیل مسیر، از بین ابعاد سرمایه اجتماعی؛ بعد اعتماد تعمیم یافته و حمایت ابزاری بیشترین تاثیر را بر امنیت اجتماعی داشته اند.
ابراهیم قاسمی، محمد صادق مهدوی، علی رضا کلدی، دوره 5، شماره 1 - ( 5-1395 )
چکیده
تاثیرسرمایه اجتماعی در تاًمین امنیت اجتماعی چه از جهت جلوگیری از بروز ناهنجاری ها و وقوع جرایم اجتماعی و به تبع و در کنار آن از جهت زمینه سازی مشارکت مثبت و فعال فرد در زندگی اجتماعی، اساساً از طریق تاثیرگذاری ارزش ها و هنجارهای اجتماعی در چگونگی رفتار افراد اعمال می شود. ﻓﻘﺪان ﺳﺮﻣﺎیﻪ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﻣﺘﺮادف ﺑﺎ ﺑﺮوز اﻧﺤﺮاﻓﺎت اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ و ﺗﻬﺪیﺪی ﺑﺮای اﺣﺴﺎس اﻣﻨﯿﺖ اﺳﺖ. ﭼﻮن ﺳﺮﻣﺎیﻪ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ وﺟﻮد ﻫﻨﺠﺎرﻫﺎی رﻓﺘﺎری ﻣﺒﺘﻨﯽ ﺑﺮ ﺗﺸﺮیﮏ ﻣﺴﺎﻋﯽ را ﻣﻨﻌﮑﺲ می کند،انحرافات اجتماعی بالفعل نیز بازتاب نبود سرمایه اجتماعی خواهد بود. در این مقاله رابطه بین سرمایه اجتماعی (با مولفه های مشارکت، اعتماد،انسجام و تعامل اجتماعی) و احساس امنیت اجتماعی (با ابعاد فکری، جانی، مالی، بیانی، شغلی و قضایی) از یک نمونه 370 نفری از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه های زنجان مورد مطالعه بوده است. روش شناسی تحقیق، از نوع کمی با ابزار پرسشنامه و با تکیه بر نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و تصادفی ساده است.
. مقدار ضریب همبستگی بین سرمایه اجتماعی و احساس امنیت(32/0) نشان میدهد که بین این دو متغیر همبستگی معنیداری وجود دارد. به عبارتی، با افزایش سطح سرمایه اجتماعی دانشجویان زمینه برای افزایش سطح احساس امنیت فراهم میگردد.
دکتر مصطفی ظهیری نیا، خانم زهرا ولی پور، خانم پرنیان سرافراز، دوره 10، شماره 4 - ( 2-1401 )
چکیده
سلامت اجتماعی یکی از مهمترین ارکان بهزیستی و ارتقای کیفیت زندگی در هر جامعهای است. در همین راستا تحقیق حاضر از یکسو، بررسی ابعاد مختلف سلامت اجتماعی را دنبال میکند و از سوی دیگر رابطۀ سلامت اجتماعی را با یکی از اساسیترین متغیرها یعنی احساس امنیت بررسی کرده است. چارچوب نظری این پژوهش مبتنی بر نظریههای کییز، مید، بوزان و ویور بوده است. این پژوهش از نوع پیمایشی بوده که با جمعآوری دادههای مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه در بین کارکنان دستگاههای اجرایی بخش دولتی و عمومی تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی شهر بندرعباس به انجام رسیده است. حجم نمونه این پژوهش 346 نفر بوده که با روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدهاند. تجزیه و تحلیل دادهها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و با بهره گیری از آزمونهایی مانند تی، آنوا، ضریب همبستگی پیرسون و ضرایب رگرسیونی صورت گرفته است. طبق یافتههای تحقیق، میزان سلامت اجتماعی در حد متوسط رو به بالا و میزان احساس امنیت اجتماعی پاسخگویان نیز در حد متوسطی قرار داشت؛ میزان درآمد پاسخگویان با میزان سلامت اجتماعی آنها نیز، رابطۀ مستقیم و معناداری دارد؛ همچنین رابطۀ معناداری بین سلامت اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی در بین کارکنان دستگاه های اجرایی شهر بندرعباس نمایان شد؛ بدین معنا که هرچقدر میزان سلامت اجتماعی بالاتر باشد، به همان میزان نیز احساس امنیت اجتماعی در افراد افزایش خواهد یافت.
|
|
|
|
|
|