۶ نتیجه برای اعتماد نهادی
مجید موحد، روح الله مظفری، سمانه علیزاده، ،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف اصلی تحقیق حاضر ارتباط
سرمایهی فرهنگی با اعتماد به نهادها و سازمانها بوده است. روش این تحقیق کمّی و از تکنیک پیمایش استفاده
شده است. حجم نمونه در این پژوهش شامل ۳۸۴ نفر از جوانان۱۴-۲۹ سال شهر شیراز است که
با روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدهاند. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه
و تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزار SPSS انجام شده
است. همچنین برای ارزیابی اعتبار و پایایی پرسشنامه از اعتبار صوری و ضریب آلفای
کرونباخ استفاده شده است.
در بخش آمار استنباطی این تحقیق، از رگرسیون چندمتغیّره،
استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد دو متغیّر میزان تماشای ماهواره و میزان
تماشای تلویزیون در تمامی مدلها وارد معادله شدهاند، ولی با این تفاوت که تماشای
ماهواره رابطهی منفی و تماشای تلویزیون با متغیّر وابسته رابطهی مثبت داشتهاند.
همچنین بعد تاریخی- مذهبی و بعد علمی در بیشتر مدلها وارد معادله شدهاند که هر
دو نوع بعد رابطهی مثبت با متغیّرهای وابسته را نشان میدهند. تحصیلات فرد نیز جزء
متغیّرهایی است که در بیشتر مدلها وارد شده است اما دارای رابطهی منفی با متغیّر
وابسته بوده است.
محمد عباس زاده، محمد باقر علیزاده اقدم، سمیه کیکاوسی، رعنا پور محمد،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۹۲ )
چکیده
در سالهای اخیر سازمانها و شرکتهای مختلف، پیوستن به
روند دانش را آغاز کردهاند.بنابراین، از سازمانها انتظار میرود که با سرعت بیشتری
در خلق دانشهای نوین (دانشآفرینی) تلاش کنند تا با دانش خود در رفع مشکلات و
نیازهای جامعه از هر حیث بیش از پیش مفید واقع شوند. نوناکا و تاکوچی، مدل پویایی از دانشآفرینی
را مطرح کردهاند. براین اساس، دانشآفرینی سازمانی را با ابعاد جامعهپذیری،
بیرونیسازی، ترکیب و درونیسازی مشخص کردهاند. «دانشآفرینی» وابسته به علل و
عوامل متفاوتی است؛ از آن جمله میتوان به مقولهی سرمایهی اجتماعی اشاره کرد.
سرمایهی اجتماعی در برگیرندهی مشارکت اجتماعی است که میتواند بازتولید فرایند
دانشآفرینی را تسریع بخشد. بدین علت که در جامعهای که فاقد سرمایهی اجتماعی
کافی است سایر سرمایهها تلف میشوند. از این رو، موضوع سرمایهی اجتماعی بهعنوان
یک اصل محوری برای دستیابی به دانشآفرینی، ضروری مینماید. این تحقیق به روش
پیمایشی و با استفاده از نمونهگیری طبقهای تصادفی در میان کلیهی کارکنان شرکت
مدیریت تولید برق آذربایجان شرقی، با حجم نمونه ۳۸۱ نفر انجام گرفته است.نتایج
حاکی از آن است که میان سرمایهی اجتماعی با دانش آفرینی رابطهی مثبت و معنیداری
وجود دارد.
و متغیّرهای مشارکت اجتماعی، اعتماد نهادی و اعتماد میان شخصی توانستهاند در
مجموع ۳۶ درصد از واریانس دانش آفرینی را تبیین کنند.
رضا فاضل، حسین رضایی،
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۹۳ )
چکیده
موضوع مقالهی حاضر بررسی رابطه میان استفاده از وسایل ارتباط جمعی داخلی و خارجی و مشارکت سیاسی غیرانتخاباتی است. روش پژوهش در این تحقیق پیمایشی و برای جمع آوری دادههای مورد نیاز از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. جامعهی آماری تحقیق شامل تمامی افراد ۱۸ سال به بالای شهر همدان است که در زمان تحقیق (خردادماه، ۱۳۹۰) در این شهر سکونت داشتهاند. حجم نمونه ۴۰۰ نفر و شیوهی نمونهگیری هم خوشهای چند مرحلهای است. نتایج این پژوهش در خصوص میانگین مشارکت سیاسی غیر انتخاباتی نشان میدهد که این نوع از مشارکت با میانگین (۶۰/۰ از ۴) در سطح پایینی قرار دارد. همچنین بررسی میانگینها در خصوص مشارکت سیاسی غیر انتخاباتی نشان میدهد که بیشترین میانگین با (۹/۱ از ۴) به گویهی هواداری از یک شخص، و یا یک جریان سیاسی اختصاص دارد که اندکی پایینتر از سطح متوسط قرار داشته و از وضعیت نسبتاً مطلوبی برخورداراست. رگرسیون خطی چند متغیّره، متغیّرهای مستقل با متغیّر مشارکت سیاسی غیرانتخاباتی در این پژوهش نشان میدهد که بیشترین میزان تأثیر گذاری بر متغیّر وابستهی مشارکت سیاسی غیرانتخاباتی از سوی متغیّر (استفاده از تحلیل رسانههای داخلی) است و این متغیّر توانسته ۴/۱۸ درصد از فضای مفهومی متغیّر وابسته را تبیین کند.
محمد تقی عباسی شوازی، فرشاد کرمی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
امامروزه مفهوم سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از مفاهیم با غنای نظری مناسب و ذخیره پژوهشی گسترده در جامعهشناسی تبدیل شده است که به دلیل ارتباط آن با شاخصهای متعدد توسعه در جامعه مورد توجه بسیاری از سیاستگذاران اجتماعی و سیاسی قرار گرفته است. تحقیق حاضر با درک این مسئله و با هدف مطالعه رابطه مشارکت در اجتماعات دینی و سرمایه اجتماعی در بین شهروندان شهر با استفاده از روش پیمایش و با ابزار پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری تحقیق تمامی افراد بین ۱۵-۵۹ ساله شهر شیراز بودهاند که نمونهای ۴۱۰ نفره با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای چند مرحلهای و بطور تصادفی انتخاب شدهاند. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که بین شرکت در اجتماعات دینی و ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی از قبیل انسجام اجتماعی، اعتماد درونگروهی و اعتماد نهادی، همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد که در این میان بیشترین همبستگی با اعتماد نهادی بوده است. این بدین معناست که با افزایش مشارکت افراد در اجتماعات دینی، سرمایه اجتماعی آنان نیز افزایش مییابد، البته در این تحقیق رابطه معناداری بین مشارکت در اجتماعات دینی با مشارکت اجتماعی مشاهده نشده است. لذا پیشنهاد میشود محققان در تحقیقات آتی، به تحلیل محتوای پیامهایی که در اجتماعات دینی ارائه میشود و می تواند ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی را متاثر کند نیز توجه کنند.
امیر ملکی، پوران امیدوار،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
این مطالعه به دنبال بررسی تأثیر اعتماد بر مشارکت اجتماعی است. بدین منظور با بررسی نظریه های مختلف در حوزه مشارکت و اعتماد اجتماعی به بیان نظری مسئله تحقیق پرداخته شده است. فرضیههای تحقیق از دیدگاههای نظری مرتبط با اعتماد اجتماعی و مشارکت استخراج شده اند و با روش تحلیل ثانویه و با استفاده از مجموعه داده های پیمایش جهانی(WVS )موج پیمایش سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج تحقیق نشان میدهد که بین اعتماد اجتماعی، اعتماد نهادی و اعتماد تعمیم یافته با مشارکت اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد هر چند که میزان و تأثیرگذاری این رابطه ها در هر مورد متفاوت است. همچنین ضرایب رگرسیون چند متغیری نشان میدهد که از میان متغیرهای مورد بررسی اعتماد اجتماعی بهترین پیشبینی کننده برای مشارکت اجتماعی است. همچنین رابطه ی بین پایگاه اقتصادی-اجتماعی، سن و جنس با مشارکت اجتماعی تایید شد.
یعقوب فروتن، سمیه میرزایی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف اصلی تحقیق حاضر این است تا برخی از مهمترین زمینه های فرهنگی-جمعیت شناختی مرتبط با اعتماد اجتماعی را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. در این تحقیق، بمنظور شناخت بهتر و فهم دقیقتر موضوع اعتماد اجتماعی، آن را در سه عرصه و لایه عمده اعم از عرصه خانواده یا اعتماد به والدین و فرزندان، عرصه اجتماع یا اعتماد به بستگان و دوستان، و عرصه مدیریت و سیاست یا اعتماد به مدیران و مسئولان موسوم به اعتماد نهادی مورد بررسی قرار داده ایم. در مجموع، یافته های این تحقیق نشان داده است که میزان اعتماد اجتماعی در عرصه خانواده حدود ۹۵ درصد، در عرصه اجتماع در حدود دو سوم، و در عرصه سیاست یا اعتماد نهادی نیز در حدود یک سوم می باشد. علاوه براین، یافته های این تحقیق نشان داده است که اگرچه متغیرهای جمعیت شناختی و اجتماعی فاقد تاثیرات تعیین کننده ای بر اعتماد اجتماعی در عرصه خانواده می باشند، اما دو عرصه دیگر اعتماد اجتماعی بویژه اعتماد نهادی بطور چشمگیری تحت تاثیر سه دسته تعیین کننده های اصلی مشتمل بر تعیین کننده های جمعیت شناختی مانند سن، محل سکونت، جنس و تحصیلات وهمچنین متغیرهای مرتبط با مؤلفههای دینداری و نگرش جنسیتی است.